SNJEŽNI POUČAK

Zadarska lekcija za Keruma i Split

09.02.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Dok napuci Splićanima i njihovom gradonačelniku kako se boriti protiv snijega i leda stižu čak iz BiH, ali i iz Zagreba, pravi primjer je 150 kilometara sjevernije od Grada pod Marjanom. Željko Kerum mogao bi štošta naučiti od svog zadarskog kolege Zvonimira Vrančića, koji je grad zajedno sa svojim sugrađanima doveo u red već u ponedjeljak

Gotovo tjedan dana nakon rekordnih padalina, Split i dalje nije profunkcionirao, škole nema do ponedjeljka a KBC Split svakodnevno ruši rekorde u broju polomljenih i količini potrošenog gipsa za saniranje prijeloma.

Gradonačelniku je sve to smiješno, 'snježni' dan pretvorio se u ledeni tjedan, led pred bolnicom razbijali su i vojnici Hrvatske vojske. Nakon početne euforije sniježnim scenarijem, skijanja po gradiu i zimskog kupanja na Bačvicama, Splićani su shvatili kako Kerum konce ne drži u rukama te su se tek u srijedu aktivnije primili lopate i počeli razbijati ledeni pokrivač na ulicama i Rivi.

Zadrani se za to vrijeme elegantno pripremaju za novo najavljeni snijeg. Grad je normalno profunkcionirao već u ponedjeljak, rade škole i vrtići a sama gradska jezgra oslobođena je ledenih okova još u nedjelju.

Tajna zadarskog poučka

Koja je tajna zadarskog poučka doznali smo od gradonačelnika Zvonimira Vrančića. 'Sve je u pripremljenosti i dobroj organizaciji', kaže. 'Zadar ima unaprijed pripremljenu organizacijsku shemu iako smo grad na Mediteranu i imamo još bolju povoljniju zadarsku mikroklimu s malo hladnoće i bure', hvali Vrančić svoj grad.

No mogućnost da se grad zabijeli nisu isključili. Koncesionari za redovno održavanje cesta zaduženi su i za raščišćavanje ulica od snijega i raspolažu s pet ralica plus nekoliko vozila za čišćenje snijega gradske čistoće. Split, u kojem živi stotinjak tisuća stanovnika više nego u Zadru raspolaže samo dvjema!

'Ako se budete žalili, sjetite se Splita'

I sami su Zadrani svjesni kako je sve prošlo glatko. 'Jedno je sigurno. Kad se sljedeći put budete žalili na ovaj grad, njegovu upravu ili čelne ljude, sjetite se Splita. Nisu ni naši baš med i mlijeko, ali Grad pod Marjanom dobio je svoje mandrile u obliku Brace i Seke', piše komentatorica na portalu ezadar.

KBC Split do četvrtka je obradio 800-tinjak pacijenata s ozljedama prouzročenim snijegom i ledom. U isto vrijeme, Opća bolnica Zadar obradila je 108 pacijenata s istim problemom.

Dobro uhodan sustav

Kada je prošlog petka počeo padati najavljeni snijeg, gradonačelnik je aktivirao sustav i sam njime koordinirao. 'Aktivirali smo sve što treba, sve gradske firme, čistoću, prijevozno poduzeće, održavanje nasada. Preko gradskog Odjela za školstvo dignuli smo sve ravnatelje škola i dječjih vrtića i dobili su zadatak da krenu u čišćenje oko zgrada', pojašnjava Vrančić.

KBC Split
do četvrtka je obradio 800-tinjak pacijenata s ozljedama prouzročenim snijegom i ledom. U isto vrijeme, Opća bolnica Zadar obradila je 108 pacijenata s istim problemom. Pritom ne treba zaboraviti kako u Splitu živi 178 tisuća stanovnika a u Zadru 75 tisuća.

Ulice su cijelo vrijeme bile prohodne, kada je snijeg u nedjelju prestao padati, potpuno su očišćenje te su ponedjeljak dočekali kao da se ništa nije dogodilo. Dio nogostupa čistio se i ovog tjedna i do srijede sve je bilo čisto s tim da su povijesnu jezgru, pojasnio je zadarski gradonačelnik, očistili još u nedjelju jer su ploče skliske i kad nema padalina. Za razliku od njih, splitska Riva ledenih se okova oslobodila jučer nakon što su građani uzeli stvar u svoje ruke.

Vrančić kaže kako ne želi dijeliti lekcije splitskom kolegi i ulaziti u 'antagonizam', no naglašava kako se treba unaprijed pripremiti i pobrinuti se za dobru organizaciju. 'Ja sam to prepoznao kao mogući problem i stavio sam se na čelo svih zbivanja i radnji i koordinirao sve', kaže gradonačelnik koji je sve konce držao u rukama.

U tijeku su pripreme za novi snježni vikend, a svoju je pomoć gradonačelniku ponudilo i nekoliko stotina zadarskih branitelja, okupljenih u 15 udruga.