BBC RAZLJUTIO SANADERA

Vlada će uputiti prosvjed britanskoj ambasadi

16.04.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Neslužbeno doznajemo da će Vlada uputiti oštar prosvjed britanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj zbog teksta objavljenog na portalu BBC-ja pod naslovom 'Hrvatska prokleta kriminalom i korupcijom'

Visoki izvor u Vladi smatra da bi inkriminirani tekst mogao biti izazvan akcijskim planom za turizam i njegovim dijelom u kojem su ukinute vize za neke države, posebno za Rusiju i Ukrajinu. Na tekst je reagiralo i ministarstvo vanjskih poslova i europskih inetgracija koje u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Mario Dragun navodi:

'Tekst objavljen na stranicama BBC-ja smatramo potpuno zlonamjernim i neutemeljenim te smatramo da ne odgovara stvarnom sigurnosnom stanju u Republici Hrvatskoj. Najbolji odgovor na pitanje o sigurnosti turista u našoj zemlji mogu dati hrvatski građani, ali i turisti koji su posjetili našu zemlju tijekom Uskrsnih blagdana. Podsjećamo da nije zabilježen ni najmanji incident, a i podaci govore da turisti u Hrvatsku stižu u sve većem broju.

Kada je riječ o preporuci za putovanja na stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske je od britanskog Veleposlanstva u Zagrebu zatražilo objašnjenje takve preporuke i objavu objektivne slike Hrvatske.'

Podsjetimo, novinar BBC-ja Matt Prodger napravio je reportažu o Hrvatskoj u kojoj nas je oslikao kao mračno mjesto, pišući o kriminalnim i korupcijskim aferama koje nas prate u posljednje vrijeme, od ubojstava Ive Pukanića i Ivane Hodak do afere Maestro. Novinar BBC-ja u Hrvatskoj je razgovarao s brojnim sugovornicima poput Zvonimira Hodaka ili Globusa Gordana Malića.

Povod za tekst bilo je upozorenje ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da u Hrvatskoj postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala. Britanska vlada svojim stanovnicima poručuje da bi i turisti mogli biti izloženi napadima jer su oni 'neselektivni" i mogu se dogoditi na 'mjestima na kojima ima i stranih turista'.