BANSKIM DVORIMA SE NE ŽURI

Umjesto proračuna, Vlada Saboru šalje izmjene poreznih zakona

09.02.2012 u 09:32

Bionic
Reading

Iako javnost pa i oporba i dalje čekaju da Vlada predloži proračun, po kojem bi se i konačno moglo reći drži li se Kukuriku koalicija putanje zacrtane u kampanji, o budžetu za ovu godinu neće biti riječi ni na današnjoj sjednici Vlade. O tome će se navodno razgovarati tek u ponedjeljak, a vladajući će umjesto toga u Sabor poslati izmjene poreznih zakona

U izbornoj kampanji ga nisu spominjali, no Kukuriku vlada je nakon izbora ipak odlučila povećati PDV sa 23 na 25 posto, a to je samo jedna od izmjena u Zakonu o porezu na dodanu vrijednost. Osim podizanja opće stope PDV-a, Vlada će danas predložiti i uvođenje međustope od 10 posto na ulja, masti, dječju hranu te opskrbu vodom. Ta bi mjera trebala donijeti povećanje prihoda od oko dvije i pol milijarde kuna do kraja godine.

Vlada će Saboru predložiti i izmjene Zakona o porezu na dobit i porezu na dohodak. Drugim riječima, vladajući predlažu da se neoporezivi dio plaće, odnosno iznos osnovnog osobnog odbitka poveća sa 1.800 na 2.200 kuna. Mijenjaju se porezni razredi, ali stope po kojima se porez plaća ostaju 12, 25 i 40 posto. Tom mjerom očekuje se efekt na smanjenju prihoda od oko 250 milijuna kuna.

Konkretno, prema Vladinoj računici, osobama koje zarađuju od 2.000 do 2.500 kuna neće se ništa mijenjati kad je u pitanju porez na dohodak, dok će oni koji zarađuju od 2.500 do 5.500 zaraditi iznos od 7,84 do 80,64 kune. Oni koji zarađuju od 5.600 do 9.300 kuna bit će u gubitku za 35,84 kune, a oni koji imaju plaću od 10.300 do 11.300 izgubit će od 153 do 271 kunu.

Novost u izmjenama zakona o porezu na dohodak je da se za umirovljenike neoporezivi dio mirovine sa 3.200 kuna povećava na 3.400 kuna.

Izmjenama Zakona o doprinosima vladajući namjeravaju smanjiti stopu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za dva postotna boda, odnosno sa 15 na 13 posto, što bi trebalo donijeti efekt smanjenja prihoda od oko 2,4 milijarde kuna. Iako je ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao da se radi o privremenoj mjeri, u Vladi razmišljaju i da ovo rješenje ostave na duže staze.

Osim promjena u poreznoj politici, Vlada će prema Saboru uputiti i Zakon o Financijskom inspektoratu, Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, s nacrtima konačnih prijedloga ovih zakona. Vlada će, među ostalim, razmatrati i nacrte prijedloga zakona o Poreznoj upravi, o dopuni Stečajnog zakona, o Agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, o izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, također s nacrtima konačnih prijedloga zakona.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će raspravljati o kadrovskim pitanjima.