LEDENO JUTRO

Hrvatska na -26 čeka novi snijeg

09.02.2012 u 07:17

Bionic
Reading

Nastavljaju se hladnoće kakve u veljači nisu zabilježene u posljednjih 50-ak godina. Najniža temperatura izmjerena je tijekom noći u Slavonskom Brodu - čak -26 stupnjeva, a u Belom Manastiru i Osijeku -25, a u Daruvaru, Županji i Otočcu -22 stupnja Celzijeva. Očekuje nas i hladan vikend sa snježnim padalinama, pogotovo u gorskim područjima. Moglo bi pasti više od 30 centimetara snijega

Jutros u sedam sati, izmjerene su sljedeće temperature: Osijek i Slavonski Brod -24, Slatina i Beli Manastir -23, Slatina -23, Požega, Đakovo, Otočac -22 te Vukovar i Kutina -21 stupanj Celzijevih. Iznad nule, jedan stupanj bio je jedino u Komiži, Pagu i na Malom Lošinju.

Dok nas pritišće hladnoća i očekuje još snijega, donosimo pregled snježnih nedaća koje su zemlju zadesile jučer. Problemi sa snijegom i dalje su najveći u dalmatinskom zaleđu. Najteže je na vrgoračkom i imotskom području. Ekipa HTV-a uspjela je doći do Aržana, gdje su najniže temperature na tom području, a nanosi snijega najviši. Dijelila se i hrana socijalno ugroženima.

U pomoć najugroženijim zaseocima drniškog kraja stigla je vojska. Zajedno s vatrogascima, pripadnici bojne za specijalna djelovanja probili su se do zaselaka koji su danima bili blokirani. S njima je u Štikovu bila i ekipa HTV.

Na istoku Hrvatske, i uz najniže temperature, u Belom Manastiru i Osijeku sve normalno funkcionira. No pripremaju se za borbu s ledom na Dunavu i Dravi.

Zbog najave pogoršanja vremena, već u noći s četvrtka na petak Državna uprava za zaštitu i spašavanje apelira na sve službe na terenu i građane da učestalije čiste snijeg, posebice pješačke zone te uz javne ustanove. Građanima preporučuju da obnove zalihe namirnica, opremu za čišćenje i ostalo što bi im moglo zatrebati sljedećih dana.

Snježni poučak Nevenke Bečić