NEMA NASTAVE DO PONEDJELJKA

Splićani preuzeli grad

08.02.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Stožer za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije odlučio je da se do ponedjeljka neće održavati nastava u većini osnovnih i srednjih škola u županiji, a pretpostavlja se da će jednaku odluku donijeti i splitski gradski stožer koji se sastaje poslijepodne. Iznimka su škole na otocima Braču, Hvaru i Visu te u Makarskoj, gdje postoje uvjeti za njihov rad

Na području te županije oko 900 građana još uvijek je odsječeno, no s njima je uspostavljena komunikacija te im pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja dostavljaju lijekove i namirnice. U stožeru tvrde da je do danas očišćeno i prohodno oko 98 posto prometnica. Župan Ante Sanader apelirao je na građane i službe da tijekom srijede i četvrtka očiste što više nakupljenog leda jer se za petak najavljuje novi veliki snijeg.

'Ukoliko se to ne napravi, imat ćemo ozbiljne probleme', kazao je Sanader.

U splitskoj bolnici u međuvremenu i dalje traje prava opsada: u posljednjih pet dana zbrinuto je čak 775 polomljenih građana, od čega gotovo stotinu djece. 'U pet dana u gipsaoni je obavljeno zahvata koliko u zadnjih pet godina!', otkrio je predstojnik Klinike za traumatologiju, prof. dr. Vedran Radonić. Gotovo svi stradali su na još uvijek zaleđenim ulicama i pločnicima. Za potrebe Traumatologije oslobođeni su svi potrebni bolnički kreveti i operacijske sale, a izuzetak su jedino pacijenti kojima su zakazane operacije tumora.

Nakon potpuno nevjerojatnih izjava gradonačelnika Željka Keruma i njegove sestre Nevenke Bečić - da je za ozljede građana kriva država, odnosno da su krivi oni sami jer su izašli iz svojih kuća - nezadovoljstvo Splićana može se osjetiti doslovce na svakom koraku. Na internetu i Facebooku pokrenuto je nekoliko peticija za njihovu smjenu, dok su na ulice izašle stotine volontera, umirovljenih branitelja, pa čak i srednjoškolaca. Jedni čiste prilaze ljekarnama, staračkim domovima i javnim ustanovama, drugi dostavljaju hranu i lijekove starijim sugrađanima, a treći jednostavno razbijaju led gdje god stignu. Grad su doslovce preuzeli građani pa su u desetak gradskih četvrti organizirali čišćenje ulica kroz koje ni do srijede, pet dana nakon što je snijeg pao, ralice još uvijek nisu prošle.

Nevenka Bečić o obiteljskim odnosima u rješavanju problema sa snijegom