NOSILO KROVOVE

Istru pogodila orkanska bura i pijavica

08.02.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Orkanska bura koja je noćas puhala Istrom uzrokovala je brojne teškoće – rušila je stabla, električne stupove i nosila krovove. Najzaposleniji bili su vatrogasci, koji su u protekla 24 sata diljem Istre ugasili čak 32 požara dimnjaka. Prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca, bilo je čak sedam požara na otvorenom prostoru, no unatoč olujnoj buri koja je otežavala gašenje, svi su stavljeni pod nadzor u najkraćem vremenu

Osim požara, istarski vatrogasci su imali i brojne tehničke intervencije, jer je orkansko nevrijeme rušilo stabla, nosilo antene s krovova, pa su stradala i prozorska stakla zgrada. U Kochovoj ulici u Puli bura je srušila stabla na parkirane automobile, pri čemu su dva automobila stradala. Kako nam je rekao Serđo Šilić iz Javne vatrogasne postrojbe u Pazinu, bura je digla limeni krov površine 200 četvornih metara sa skladišne zgrade na pazinskoj željezničkoj stanici.

Na području općine Cerovlje noćas je dolazilo do prekida struje, no većina kvarova je otklonjena. Struja je još u prekidu na području mjesnog odbora Grimalda, no interventne službe su na terenu i rade 'punom parom'. Naime, olujni vjetar lomio je grane, ali i strujne i telefonske stupove. Kako veli načelnik općine Cerovlje Emil Daus, prema situaciji na terenu izgleda da se središte olujnog vrtloga sručilo na naselje Pagubice, gdje je stanovnicima uzrokovalo veće materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima.

'Kažu mi najstariji mještani da za svojih 70, 80 godina života ne pamte da su doživjeli takvo što. Pagubice su inače kraj gdje rastu vrhunske masline, jer je klima više mediteranska, no izgleda da je došlo do miješanja toplog i hladnog zraka pa se pojavila neka vrsta pijavice. Ljudima je nosilo krovove, dimnjake, oluke, no jutros kao da se vjetar smiruje pa su mještani počeli popravljati oštećenja na kućama', kaže načelnik Daus.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Istarske županije Vedran Grubišić rekao je kako se nakon noćašnjeg olujnog vjetra stanje normalizira, interventne službe uklanjaju grane s cesta i u tijeku je otklanjanje kvarove na opskrbi električnom energijom u selima koja su imala problema s opskrbom.

'Sutra se sastaje Stožer i vidjet ćemo treba li neke dijelove sustava poboljšati. Istarska županija poslala je tri vozila za raščišćavanje snijega u Dalmaciju. No ako sutra eventualno u Istri i bude padalina, imamo preko 40 interventnih ekipa spremnih', kazao je za tportal načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.