STRAH OD POTRESA

Kalinić s vrha zgrade seli u podrum i prizemlje od 1500 m2

08.02.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama, koji vodi pročelnik Pavle Kalinić, seli se na novu adresu, u Ulicu kneza Ljudevita Posavskog 48. Nove prostorije, koje imaju 1458 četvornih metara, Kalinić je zatražio od Grada na korištenje jer im je na dosadašnjoj adresi, u Ilici 5, kažu, skučeno i neadekvatno za rad, a postoji i velika vjerojatnost od urušavanja zgrade prilikom jačeg potresa

Točan datum preseljenja nije definiran jer 'Bandićev specijalist za krizne situacije', kako mu tepaju, treba sačekati uređenje.

'Preseljenje ovisi o dinamici sanacije i opremanja prostora. Naime, prostorije u Ljudevita Posavskog u koje se selimo devastirane su, treba ih urediti kako bi bile funkcionalne', poručio je Pavle Kalinić. Koliko će uređenje stajati, još nije poznato. Čim se presele, 20 trenutačno zaposlenih službenika i dva volontera Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na raspolaganju će imati podrumsku prostoriju, u kojoj će se opremiti operativni i strategijski centar.

Mjesta će se pronaći i za skladištenje opreme koja se, kaže Kalinić, do sada čuvala u skloništima na nekoliko lokacija. U prizemlju na 513 četvornih metara nalazit će se soba za sastanke i prostrani ulaz za sve koji rade u uredu iz kojeg su još odavno poručili: 'Mi suzbijamo masovne katastrofe.' Prvi je kat rezerviran za urede.

'Operativna i strategijska soba prije svega su komunikacijski centri koji moraju funkcionirati i u uvjetima najtežih katastrofa – objasnili su razloge zbog kojih su im potrebna 452 četvorna metra za strategijski centar. Prostorije kojima su se koristili od travnja 2008., kada je ured i osnovan, dužni su vratiti, a iz Grada im poručuju: "Budite dobri gospodari i podmirite sve režijske troškove."

Sadašnji prostori su neadekvatni, od statike do toga da ne omogućavaju normalan rad', kaže Kalinić.

Podsjetimo, Kalinić je još u prosincu 2008. tvrdio kako ured neće funkcionirati ako hitno ne nabave oklopno vozilo, bespilotnu letjelicu, helikoptere i druga, za Bandićev budžet nedostižna tehnološka čuda, no ništa od tih zahtjeva.

Nove prostorije zatražio je i Jelavićev Ured za izgradnju grada. Oni će dobiti dodatnu prostoriju od 701 četvornog metra u zgradi u kojoj već jesu, Draškovićevoj 25, u kojoj će i dalje biti komunalno redarstvo.