GRADONAČELNIK NUDI POMOĆ

Bandić beskućnicima: Ako ne nađete smještaj, spavate kod mene!

06.02.2012 u 21:08

Bionic
Reading

Svi koji se ovih dana na zagrebačkom području nalaze na ulici, bez obzira na svoj status, slobodno se mogu javiti u bilo koje zagrebačko prihvatilište i na broj mobitela 098/903-6393

Val hladnoće koji je u posljednjih desetak dana odnio stotine života diljem Europe nije zaobišao ni Hrvatsku, no za razliku od Dalmacije, gdje je proglašeno izvanredno stanje, u Zagrebu, gdje se živa u termometru jutrima redovito spušta na 10 ispod nule, stanje je ipak malo bolje.

Iako u Zagrebu, posljednjih 12 godina, nasreću, nitko nije umro od smrzavanja, to se u ovako ekstremnim vremenskim prilikama izuzetno lako dogodi, pa su sva prihvatilišta u Zagrebu i okolici otvorila svoja vrata onima koji se nemaju gdje skloniti od hladnoće bez ikakvih pitanja. U prihvatilištu Kosnica, u Velikoj Kosnici pored Velike Gorice, uz 136 stalnih korisnika, samo u posljednja dva dana primljeno je 22 ljudi (mjesta ima za još 30-ak), a u prostorima Caritasa u Rakitju 43 osobe.

Na konferenciji za novinare u prihvatilištu Kosnica, gradonačelnik Milan Bandić, uz predstavnike iz Ureda za socijalnu zaštitu i invaliditet, Caritasa, Crvenog križa grada Zagreba i Ustanove Dobri Dom, zahvalio je svim građanima Zagreba na solidarnosti i ponuđenoj pomoći ponavljajući stalno da će on u svoj dom primiti potrebitu osobu koja ne bude mogla dobiti smještaj u nekom od zagrebačkih prihvatilišta. Međutim, potrebe za toplim prostorom i obrokom s obzirom na za noćas predviđenih 15 stupnjeva ispod nule bit će daleko veće nego što Bandićev stan može primiti.

Sestra Jelena iz Caritasa također je pohvalila Zagrepčane i zahvalila im na mnogobrojnim pozivima građana koji nude pokrivače, hranu i odjeću. 'Apeliram na sve da obrate pažnju na svoje bližnje, što se ovdje i doslovno može shvatiti, u smislu da posjetite svog susjeda za kojeg znate da je lošijeg zdravlja i ponudite mu pomoć, možda nekom zaista život spasite', rekla je sestra Jelena dodavši da u suradnji s Crvenim križem zaprimaju pozive o osobama koje trebaju pomoć i od građana i od policije i od Hitne pomoći te na sve te pozive nastoje pronaći, i zasad u tome uspijevaju, neko adekvatno rješenje.

Na konferenciji je istaknuto i da se svi oni koji se ovih dana nalaze na ulici, bez obzira na svoj status, slobodno jave u bilo koje prihvatilište i bit će primljeni na topli obrok, zagrijanu prostoriju i krevet bez ikakvih pitanja. Mogu se javiti bilo kome od navedenih službi, ali i na broj mobitela 098/903-6393.

Primjedbu, i to vrlo konkretnu, na adresu Ministarstva socijalne skrbi imao je pomoćnik ravnatelja Crvenog križa, Zvonko Mlinar, jer su izvještaji iz drugih dijelova Hrvatske prilično loši. 'Izostanak nadležnog ministarstva nije problem u Zagrebu, mi smo se pripremili, međutim, zovu iz Bjelovara Krapine, Ivanca, i još nekih mjesta da je situacija kritična, a naše ministarstvo ništa ne poduzima i ne reagira da osigura smještaj i u tim gradovima i mjestima', izjavio je Mlinar.

Što se tiče Dalmacije, potpuno nepripremljene i blokirane u slučaju snježnih mećava kakve su se ovih dana dogodile, zahtjev za pomoć došao je iz Imotskog, Šibenika i Splita, a iz Zagreba su večeras ekipirani timovi koji će predvođeni ralicama doći do tih gradova, dok je diljem Hrvatske potpuno odsječeno od života tristotinjak manjih mjesta.

Bandić je na kraju izjavio da u ovakvim trenucima možemo vidjeti da nije sve bilo trulo u prošlom sistemu i prisjetivši se popularnog 'NNNI' (ništa nas ne smije iznenaditi) izrazio nadu da će se tako nešto ponovno organizirati na području cijele Hrvatske i tako stvoriti jedan funkcionalan sustav koji će djelovati u ovakvim i sličnim slučajevima.