Hrvatska AFERA HEP-DIOKI

Sanader u utorak ponovno u USKOK-u

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas se, drugi puta od izlaska iz Remetinca, došao javiti sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda, što je jedna od mjera opreza koje su mu izrečene sredinom prosinca kada je pušten na slobodu

Za razliku od prvog javljanja sucu kada je kasnio pola sata, Sanader je jutros na sud došao nešto prije zakazanih 9 sati i izašao nakon 20-ak minuta.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je da je riječ o uobičajenoj proceduri. Ustvrdila je i da su spremni za sutrašnje davanje iskaza u 10 sati u USKOK-u koji je bivšeg premijera nakon niza korupcijskih afera osumnjičio i za milijunsko pogodovanje tvrtki DIOKI Roberta Ježića.

U toj se istrazi Sanadera sumnjiči da je zlouporabio premijerski položaj i DIOKI-ju omogućio struju po nižoj cijeni, a upravu HEP-a naveo i da Ježiću isplati zajam od 15 milijuna kuna. Potom je na štetu JANAF-a DIOKI-ju pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura, a za sve je od Ježića navodno nagrađen luksuznim BMW-om vrijednim 4,2 milijuna kuna.

Kako je na predviđeno ispitivanje prošlog tjedna Sanader došao bez odvjetnika, USKOK mu je zaprijetio da će na ročištu 7. veljače svakako biti ispitan, čak i ako mu sud pritom bude prisiljen odrediti branitelja po službenoj dužnosti.

Osim javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, Sanader je za puštanje iz istražnog zatvora morao predati putovnicu, obećati da neće napuštati Zagreb bez dozvole i položiti jamčevinu u protuvrijednosti od 12,6 milijuna kuna u nekretninama svojih prijatelja, među kojima je i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić.

Sanaderu se već sudi zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja provizije od Hypo banke sredinom 90-ih i primanja 10 milijuna eura mita od čelnika MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava mađarskoj naftnoj kompaniji u Ini. Uskoro će biti poznat i datum suđenja u slučaju Fimi media pokrenutom zbog 'punjenja' HDZ-ovog 'crnog fonda' novcem izvučenim iz državnih institucija i poduzeća.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još