LEDOLOMCI PATROLIRAJU DRAVOM

'Ubundani' Osječani bore se sa snijegom

06.02.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Zimske službe u Osijeku radile su cijelu noć na čišćenju snijega na prometnicama i ulicama, kao i četiri ledolomca koja su Hrvatske vode angažirale na razbijanju leda i osiguravanju protočnosti rijeke Drave

Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda rekao je da su cijelu noć radila četiri ledolomca na razbijanju leda, od kojih su se dva probila od ušća Drave u Dunav kod Aljmaša do Osijeka, te se ponovno vratila do Aljmaša. Dva će ledolomca stalno 'putovati' na tom potezu i raditi na obrani od mogućeg stvaranja ledenih barijera, a dva su ledolomca u 'pričuvi' na Dravi kod Osijeka, gdje su noćas 'obranili' protok Drave kod pješačkog mosta u Osijeku.

Bitno je, istaknuo je Đuroković, što više leda progurati prema Dunavu i ne dozvoliti stvaranje ledenih barijera i čepova. Za sada je situacija pod kontrolom, te Hrvatske vode nisu pozvale u pomoć mađarske kolege i njihove ledolomce, premda je upitno bi li se mađarski ledolomci i mogli angažirati zbog niskog gaza Drave.

Hrvatske vode su u petak proglasile redovnu obranu od leda za Dravu u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, rekao je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda. Na Dunavu za sada nema problema s ledom, on je protočan i veliki brodovi mogu prometovati.

Djelatnici osječkog Unikoma također su radili cijelu noć na čišćenju osječkih prometnica i odvoženju snijega iz grada. Prema riječima Tatjane Elez, voditeljice marketinga i odnosa s javnošću, od petka do sada sve službe 'Unikoma' i djelatnici neprekidno su angažirani, radeći dan i noć na ublažavanju posljedica od velike količine snijega koji je napadao. Očekuje se još 20-tak centimetara snijega, kojega već ima 30-ak centrimetara, a ponegdje i više.

Središnji osječki Trg Ante Starčevića koji se inače grije, očišćen je i snijeg odvezen, a odvozi se iz svih dijelova grada i 'deponira' u kanalizacijske slivnike, te na nekoliko lokacija.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo jučer je pozvao sve građane da čiste snijeg ispred svojih kuća. Brojni su Osječani jučer cijeli dan radili na čišćenju snijega, te je slika Osijeka bila u svim dijelovima grada uglavnom ista: 'ubundani' građani s lopatama u 'borbi' protiv snijega.

Osječki Unikom jučer je otvorio besplatni broj telefona 0800 200 025 za sve građane koji imaju problema sa snijegom. To se posebno odnosi, kazala je Elez, na starije građane koji ne mogu sami očistiti snijeg ispred svojih kuća.