HLADNOĆA ODNIJELA 4 ŽIVOTA

Novo pogoršanje vremena sa snijegom

06.02.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Za mnoga područja u snijegom zametenoj zemlji jučerašnji je dan bio samo kratak predah jer meteorolozi najavljuju novo pogoršanje vremena sa snijegom. No ovaj će ga put biti manje u Dalmaciji, a više u Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg će najprije početi u Slavoniji i Baranji, zatim u Gorskom kotaru i Lici, a pred kraj dana proširit će se na veći dio zemlje, pri čemu će snijega mjestimice biti i na obali.

Zoran Vakula iz DHMZ-a u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija najavio je snijeg i za sutra, posebno u kontinentalnoj Hrvatskoj. U srijedu i četvrtak bit će suho i vrlo hladno s temperaturama ispod -15, čak i do -20 stupnjeva. Nove oborine očekuju se potkraj tjedna, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu već u petak. Dalmacija će biti pošteđena novoga snijega, ondje se potkraj tjedna očekuju kiša i rast temperature. Najnovije prognoze predviđaju prosječne temperature u drugoj polovini veljače. Vakula je najavio i natprosječno toplo proljeće.

Ovoga puta sve bi službe trebale biti spremne. Predsjednik Vlade Zoran Milanović jučer je posjetio Državnu upravu za zaštitu i spašavanje kako bi se informirao o stanju na terenu. Zadovoljan je učinjenim. Ipak, istaknuo je da lokalne vlasti moraju biti spremne za ovakve situacije. 'Pred nama je nova vremenska nepogoda i sada nema prostora za 'nisam znao'. Situacija je dolje sada stabilizirana, ali s obzirom na vremensku prognozu i mogućnost snijega, treba učiti iz onoga što je propušteno u proteklih nekoliko dana', rekao je premijer.

Hrvatski autoklub izvješćuje da su za sav promet zatvorene autocesta A1 između Svetog Roka i Maslenice i A6 između Delnica i Kikovice u oba smjera. Autocesta Rijeka - Zagreb između Delnica i Bosiljeva otvorena je samo za osobna vozila, isto tako Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene. Snijeg pada u Gorskom kotaru i mjestimice u Lici, na većini cesta ima poledice.

Hladnoća odnijela najmanje četiri života u Hrvatskoj

Mrtvo tijelo 70-godišnjeg muškarca pronađeno je u kući u mjestu Medak kod Gosipća, a pregledom je utvrđeno kako je smrt prouzročena smrzavanjem. Smrzavanje je i uzrok smrti 78-godišnjeg muškarca koji je u subotu pronađen nedaleko od svoje kuće u Hrvatskom Blagaju. Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u subotu je pak dobila dojave o dva smrtna slučaja u teško pristupačnim i snijegom zametenim mjestima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ličko-senjska policija dobila je dojavu oko 14 sati da je u mjestu Medak pronađen mrtav 70-godišnjak, nakon čega je očevidom ustanovljeno da je muškarac umro 2. veljače.

Pregledom tijela utvrđeno je da je smrt nastupila uslijed smrzavanja.

U subotu je pronađeno tijelo 78-godišnjeg muškarca u Hrvatskom Blagaju u Karlovačkoj županiji, samo 150 metara od kuće u kojoj je živio. Obdukcijom je također potvrđeno da je uzrok smrti smrzavanje.

Karlovački župan Ivan Vučić rekao je za Hinu da mu je žao što se to dogodilo, ali je naglasio da je za sada u Karlovačkoj županiji uobičajena zimska situacija s prohodnim putovima i službama koje pomažu staračkim obiteljima. Pozvao je obitelji, rođake, susjede i prijatelje da vode računa jedni o drugima, a ne da se čeka samo da neke službe vode računa o svima.

Vučić je također poručio građanima koji imaju problema s opskrbom osnovnim namirnicama ili grijanjem da se jave svojim jedinicama lokalne samouprave ili Centru 112, a u slučaju da snijeg stvori veće probleme i stisne jača zima, žurno će se sastati Stožer zaštite i spašavanja i pružiti pomoć komu bude potrebna.

U Splitu 160 ozlijeđenih zbog pada na snijegu

Na hitni kirurški odjel splitskoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) u petak i subotu primljeno je ukupno 160 osoba ozlijeđenih zbog pada na snijegu ili poledici. Traumatolozi su ulagali velike napore da bi pomogli unesrećenima, pri čemu su obavili i 15 operacija, a među operiranima je i nekoliko djece, izvijestio je predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a Vedran Radonić.