ANGAŽIRANA I VOJSKA

Hrvatska nastavlja borbu sa snijegom i ledom

05.02.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Snijeg je protekle noći prestao padati u Lici što je rano jutros omogućilo djelotvornije čišćenje prometnica od snijega i visokih snježnih nanosa. Jutros od 6,15 sati nakon pet dana za promet je otvorena dionica autoceste od Sv. Roka do Maslenice, a i Jadranska magistrala Senj-Karlobag-Sv Marija Magdalena otvorena je za osobne automobile

Zbog visokih snježnih nanosa preko prijevoja za sav su promet još zatvorene ceste: Gospić-Karlobag i Dobroselo-Mazin. Jučerašnja borba sa snijegom se nastavlja

U Gospiću gdje je jutros izmjereno -14 u čišćenje cesta uključeno je 18 ralica i toliko timova zimske službe, a angažirani su i strojevi kooperanata. Hhladnoća je uzrokovala smrzavanje vodomjera, a vlasnici vikend kuća u podvelebitskom primorju također imaju problema sa smrzavanjem vodo-instalacija. Najvažnije je ipak da i unatoč hladnoći u policiji i službi 112 nema dojava o nesrećama i smrzavanju .

Jutros su iz Gospića na područje Barić Drage i Cesarice upućene ekipe ‘Elektrolike’ kako bi sanirali kvarove na dalekovodima i niskonaponskoj mreži, a bez struje su već četvrti dan i naselja Jurja i Jablanca.

Hrvatska gorska služba spašavanja terenskim automobilima, ali i skijama ljudima doprema hranu i potrepštine te prevoze pacijente. Da je stanje teško, potvrdio je i naš proslavljeni alpinist Stipe Božić.

Na žalost i Hrvatska ima žrtve ove hladnoće. Od četiri pronađene osobe, policija je potvrdila da su se dvije smrznule.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje dojavljuje da su vrlo niske temperature u unutrašnjosti, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a posebno se očekuju sutra ujutro. Poledica je na kolnicima zbog niskih temperatura i ugaženog snijega dok je na sjevernom i srednjem Jadranu mjestimice olujni, a podno Velebita mogući su i orkanski udari bure.

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su 04.veljace u 23:11sati slab potres s epicentrom kod grada Krka (otok Krk). Magnituda potresa iznosila je 1.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III (treceg) stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio u gradu Krku i užoj okolici i nije mogao izazvati materijalne štete.

Nakon što je rovokopač iz sastava Oružanih snaga sinoć probio snježne nanose kod mjesta Kosovo i time osigurao komunikaciju na pravcu Knin – Drniš, jutros je upućen na probijanje cestovnog pravca Knin - Oklaj - Kistanje - Bratiškovci, izvijestio je danas MORH.

Time će se omogućiti pristup HE Miljacki te Domu za nemoćne u Bratiškovcima.

Oružane snage RH angažirane su temeljem naloga ministra obrane Ante Kotromanovića, a stavljaju se prema mogućnostima i potrebama na raspolaganje u svrhu otklanjanja posljedica snježnih oborina na području Dalmacije.