ZIMA UZELA PRVU ŽRTVU U HRVATSKOJ

Nakon Splita i Šibenik traži pomoć vojske

04.02.2012 u 16:57

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader u subotu ujutro proglasio je izvanredne mjere obrane od elementarne nepogode za područje cijele županije, te najavio da će za deblokadu sela na imotskom i vrgoračkom području zatražiti i pomoć vojske

Snijeg je nastavio padati i u noći s petka na subotu, pa rad četrdesetak ralica jednostavno nema nikakvog učinka: prilazi Imotskom i Vrgorcu doslovce su zatrpani nanosima visokim i preko metra. 'Ovo više nije u našoj moći, ulažemo nadljuske napore ali čišćenje jednostavno ne pomaže.

Molim građane da budu strpljivi, uz Božju pomoć ovo ćemo prevladati', rezigniran je voditelj Službe za zaštitu u Županijskim cestama Petar Vuletić.

Župan Sanader objasnio je da Krizni stožer zasjeda danonoćno, pokušava se iskoordinirati rad s gradonačelnicima i načelnicima općina, a apsolutno sve snage su na terenu. 'Upravo razmatramo mogućnosti angažiranja Hrvatske vojske, treba vidjeti kako nam to može pomoći', kazao je Sanader za tportal.

Najteže stanje je, kaže, u odsječenim vrgoračkim i imotskim selima. U Pločama nema struje i tako će ostati do daljnjega, a kvarovi se događaju i na širem području Imotskog.

Angažirana je i Gorska služba spašavanja, a njihov prioritet je prijevoz pacijenata za dijalizu. Snijeg je nastavio padati i u Splitu, javni prijevoz i dalje ne postoji, a većina gradskih prometnica nije prohodna. Kerumov 'snježni dan' ostao je tek na jednom priopćenju, dok su lokalne radio stanice zatrpane pozivima građana nezadovoljnih potpunim kolapsom u gradu.

Šezedesetak kilometra zapadnije u Šibeniku je održana je sjednica Stožera Zaštite i spašavanja (ZiS) Šibensko-kninske županije na kojoj je, uz župana Gorana Pauka i gradonačenika grada Šibenika Antu Županovića, nazočio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

Na sjednici je zaključeno da je situacija u županiji teška. Zatražena pomoć hrvatske vojske u teškoj mehanizaciji koja može prolaziti kroz snijeg.
Naloženo je da se očiste svi glavni prometni pravci (Jadranska magistrala, cesta Drniš-Knin i grad Šibenik).

Zbog leda na ulicama, više od 80 Splićana zbog prijeloma zadobivenih pri padu primljeno je na hitni kirurški odjel splitskoga Kliničkog bolničkog centra (KBC).

Pacijenti s lomovima zbog pada na snijeg i poledicu stižu na hitni kirurški odjel splitskog KBC i danas u prijepodnevnim satima, a jučer je na taj odjel primljeno 80 osoba s lomovima i obavljeno osam operacija, izvijestio je predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a Vedran Radonić.

Temperatura zraka jutros je niža nego jučer, ima više poledice, rekao je dr. Radonić pozvavši Splićane na oprez pri kretanju.

Iz Državnog hidrometeorloškog zavoda upozoravaju da u Dalmatinskoj zagori uz snijeg, ponegdje, može pasti i veća količina dok se za Južni Jadranu predviđaju moguće obilne oborine koje bi unutar 24 sata mjestimice mogle pasti i više od 50 litara po četvornom metru.

I dok dio Dalmacije muči odsječenost s ostatkom zemlje u Lici hladnoća i visoki snježni nanosi, preko prijevoja i viši od jednog metra, najviše teškoća uzrokuju u prometu, a u Podvelebitskom primorju probleme i u opskrbi električnom energijom.

Preminuo od hladnoće

Hladnoća je najvjerojatnije uzela prvu žrtvu u Hrvatskoj. U mjestu Blagaj u Karlovačkoj županiji pronađen je 78-godišnjak smrznutna 150 metara od svoje obiteljske kuće. Radio Mrežnica doznaje da sezadnjih dana nije javljao, pa je za njim započela potraga. Nažalost,okončana je pronalaskom njegovog tijela. Policija kaže da se utvrđujuokolnosti smrti, no pretpostavlja se da je starac podlegnuo valuhladnoće.

Snijeg, led i orkanska bura pokidali su dalekovod i niskonaponsku mrežu, pa su bez struje naselja na području Jablanca, Cesarice, Barić Drage i Lukova Šugarja.

Elektrolika je, kako se doznaje u dispečerskom centru u Gospiću, odlučila rano jutros u to područje poslati ekipe radnika iz Otočca, Korenice i Gospića koji će, ako se uspiju probiti do toga područja, početi radove na saniranju kvarova.

Međutim, u Podgorju mjestimice orkanska bura na mahove puše brzinom od oko 150 kilometara na sat.

Najviše snijega - 40 centimetra palo je u Gospiću, koliko ga ima i na području Plitvica.

Iz HAK-a upozoravaju da u većem dijelu zemlje snijeg otežava promet te da su zimski uvjeti proglašeni su u Dalmaciji (na svim cestama u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji), Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te djelomice Istri (uglavnom na Istarskom ipsilonu).

U Istri, na cijelom Jadranu i u dijelu Gorskog kotara puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, a trenutačno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama u smjeru Gorskog kotara, Like, djelomice Slavonije i središnje Hrvatske te sjevernog primorja.

Za sav je promet već treći dan zatvorena dionica autoceste Sveti Rok - Maslenica i Jadranska magistrala - od Senja do Sv. Marije Magdalene. Snijeg je zatrpao i većinu lokalnih i županijskih cesta. Zimska služba, sa svom raspoloživom mehanizacijom, čisti snijeg. Detaljan popis zatvorenih cestovnih pravaca možete pronaći ovdje.

Zbog prometne nesreće zatvorena je autocesta A3 Bregana - Lipovac između čvorova Bregana - Sveta Nedjelja u smjeru istoka.

Snijeg koji neprestance pada na istoku Slavonije od četvrtka navečer, stvorio je snježnji pokrivač debljine od 30 do 40 centimetara i stvorio probleme u prometu. Ravnatelj županijske uprave za ceste, Senko Bošnjak, kaže kako su sve županijske ceste Vukovarsko-srijemske županije prohodne, ali se promet odvija otežano i potreban je krajnji oprez.

Svih devet teretnjaka s ralicama i posipačima soli i agregata su na terenu i tako će biti sve dok pada snijeg, a to je, prema prognozama, do sutra popodne.

Na istoku Slavonije snijeg nije donio tako velike probleme kao u drugim dijelovima Hrvatske i sve javne službe normalno funkcioniraju, jedino srednjoškolci vukovarske Tehničke škole već tjedan dana ne pohađaju nastavu zbog hladnoće jer se njihova zgrada obnavlja, a u Radničkom domu u Borovo Naselju, gdje su privremeno smješteni, ne radi grijanje i po jedna grijalica u svakoj učionici nije dovoljna za normalno odvijanje nastave pa su učenici pušteni kući. Prema svemu sudeći, nastave za srednjoškolce Tehničke škole neće biti ni sljedećeg tjedna.

Danas je temperatura 10 stupnjeva ispod ništice, a u sutra će biti i 13 i 14 ispod ništice. Prometna policija je zabilježila tek nekoliko prometnih nezgoda i to samo s materijalnom štetom što je znak da su vozači pažljivi i prilagođavaju se zimskim uvjetima na proemtnicama. Na auto cesti A3 Zagreb - Lipovac kolnik je vlažan, pada snijeg i brzina je ograničena na 60 km/h.