Hrvatska RUPA U ZAKONU

Poreznici traže kako oporezivati gastarbajtere

Usporedno s njemačkim uvođenjem poreza na mirovine hrvatskih umirovljenika koji su je ostvarili u njihovoj zemlji i najavi Austrije da će napraviti isto, porezna uprava krenula je u razradu modela kojim će Hrvatska oporezivati gastarbajterske mirovine

Što se tiče uvođenja poreza za 'njemačke' mirovine, od toga neće biti ništa, jer je Hrvatska s Njemačkom prije nepunih šest godina potpisala nepovoljan međudržavni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. U ugovoru je klauzula koja omogućuje samo Nijemcima da uvedu porez na mirovine Hrvata gastarbajtera, doznajemo od izvora iz mirovinskog resora.

Takve ograničavajuće klauzule nema u ugovorima s ostalim državama te porezni stručnjaci pokušavaju smisliti način kako ih preduhitriti. Problem im zadaje nesređena baza umirovljenika. U njoj se, primjerice, umirovljenici s visokom stranom mirovinom vode, kao i oni s izrazito niskim primanjima jer istovremeno primaju nekoliko stotina kuna hrvatske mirovine koju su ostvarili na temelju nekoliko godina radnog staža u domovini.

Njemačka je pozvala 82 tisuće hrvatskih državljana koji su mirovine zaradili u Njemačkoj da retroaktivno plate porez na sve mirovine koje su primili još od 2007., i to nakon što su shvatili da Hrvatska ne oporezuje inozemne mirovine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još