PUNE OPERACIJSKE DVORANE

U Splitu 60 ozlijeđenih zbog snijega

03.02.2012 u 20:36

Bionic
Reading

Na hitnom kirurškom odjelu splitskog KBC tijekom dana primljeno je 60 pacijenata koji su padom na snijeg ili poledicu ozlijeđeni, izvijestio je večeras predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a Vedran Radonić

'Obavili smo četiri operacije, a tijekom noći može se očekivati prijem novih ozlijeđenih pacijenata', rekao je Vedran Radonić. Predstojnik Klinike za kirurgiju splitskoga KBC-a Vedran Radonić pozvao je danas popodne sve mlađe specijaliste traumatologe te klinke da se angažiraju jer je sve više ozlijeđenih u padu na snijegu ili poledici.

'Kako se vrijeme pogoršava, tako se povećava broj ozlijeđenih te smo do popodne na hitnome kirurškom odjelu primili 30 osoba s lomovima i sve su nam operacijske dvorane pune', rekao je Radonić. Po njegovim riječima, zbog povećanog broja lomova, tim traumatološkim slučajevima bavit će se specijalisti u operacijskim dvoranama.


Splitski područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) pozvao je danas čelnike jedinica lokalne samouprave s izrazito ugroženih područja da aktiviraju stožere za zaštitu i spašavanje koji će procijeniti i pratiti stanje na terenu.
U suradnji s mjerodavnim službama i poduzećima, stožeri bi trebali procijeniti opasnosti i pokrenuti mjere u vezi s nepovoljnim vremenskim uvjetima, navodi u priopćenju pročelnik splitskoga područnog ureda DUZS-a Petar Škorić. Osim toga, splitski DUSZ ih poziva da se pobrinu za osobe kojima je onemogućen nastavak putovanja ili povratak u mjesto stanovanja te za one kojima je zbog nevremena ugroženo zdravlje i život. Na temelju procjene ugroženosti stanovništva, nužno je odrediti i potrebne zalihe vode i hrane te energenata i ostalih živežnih namirnica, njihovu nabavu i način dostave stanovništvu, navodi u priopćenju splitski područni ured DUZS-a.

Zbog ekstremnih uvjeta, već su aktivirani stožeri zaštite i spašavanja u Splitu, Solinu, Kaštelima i Trogiru, koji prate stanje, te je u tim gradovima proglašen i 'snježni dan', to jest neradni dan. Splitski područni ured DUZS-a također je pozvao sve građane na području županije da postupaju prema naputcima i mjerama koje postave čelnici lokalne samouprave i žurne službe na terenu te da sudjeluju u čišćenju snijega i ostanu u kući dok se ne normaliziraju vremenski uvjeti.

Kada su Zadrani pomislili da ih je danas zaobišao snijeg, popodne je počeo padati gusti snijeg i do večeras ga je napadalo oko 20 centimetara. Na području cijele županije proglašeni su zimski uvjeti vožnje, doznaje se od zadarske Policijske uprave. Ceste su zaleđene i vozi se otežano, a djelatnici tvrtke Ceste Zadarske županije rade punim kapacitetima.

U prekidu je promet na autoceseti A1 od čvora Sv. Roka do Maselnice, a Paškim mostom i državnom cestom D54 Maslenica - Zaton Obrovački promet je dopušten samo osobnim vozilima.
Autobusi iz Zadra prema Rijeci od jutros ne voze, a promet prema Zagrebu je otežan, doznaje se na zadarskom Autobusnom kolodvoru.

U osnovnim školama u Zadru nastava je održana. Otkazana je samo u Osnovnoj školi Krune Krstića u gradskoj četvrti Arbanasima, a nastave nije bilo u osnovnim školama u Benkovcu, Gračacu, Obrovcu, Svetom Filipu i Jakovu te u Bibinju.
Iz tvrtke Ceste Zadarske županije doznajemo da će zbog najavljenog pogoršanja tijekom noći ekipe na terenu biti neprekidno.
Inače, diljem županije danas je na cestama posuto više od 700 tona krupne soli i granulata.