NA UDARU NEPOGODE

Bura opustošila usjeve u Istri

03.02.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Snažna bura koja nesmiljeno puše na sjevernom Jadranu doslovno pustoši usjeve poljoprivrednicima Čepićkog polja. Kraj koji je već bio pogođen velikom sušom sad je na udaru nove nepogode. Na mahove orkanska bura otpuhala je deset do dvanaest centimetara zemlje, zatrpavši njome Boljunčicu i pritoke

Prema riječima načelnika Općine Kršan Valdija Runka, vjetar je podigao zemlju, a s njom i jesenske usjeve s površine između 200 i 300 hektara. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović i načelnik Valdi Runko obišli su danas ugrožena područja.

'To je nevjerojatno. Vjetar je tako podigao zemlju da izgleda kao da je sve u dimu. Temperatura se kreće oko –5, a vjetar još ne jenjava. To je definitivno posljedica prethodne suše, zbog koje smo već imali proglašenu elementarnu nepogodu. Sačuvane su samo površine pod lucernom, a odneseni su usjevi ječma i pšenice, zasađeni u rujnu', veli kršanski načelnik Valdi Runko. Dodaje da sad priželjkuju snijeg jer bi se napravio pokrov', što bi zaustavilo raznošenje zemlje.

Ova istarska općina već je imala preko 4,5 milijuna kuna štete prouzročene sušom, pa je stoga načelnik odlučio da će na prvoj sjednici Općinskog vijeća predložiti da se usvoji odluka o povratu sredstava zakupcima poljoprivrednih površina s područja Kršana koji uredno ispunjavaju obaveze. Kako pojašnjava, riječ je o dijelu koji ide u općinski proračun, budući da o dijelu koji ide Županiji i državi ne mogu odlučivati.

'To je najmanje što možemo napraviti za ove ljude koji pošteno žive od svog rada i poljoprivrede', kaže načelnik Valdi Runko. Kako napominje, dio zakupaca pogođenih novom elementarnom nepogodom nije s područja Općine Kršan te bi se u tom pogledu trebali obratiti svojim jedinicama lokalne samouprave. Točni razmjeri štete utvrditi će se čim vremenske prilike dopuste da na teren izađe Komisija za procjenu šteta od elementarne nepogode.