LUDILO U SPLITU

Pogledajte snježni picigin na Bačvicama

03.02.2012 u 16:43

Bionic
Reading

Započelo je s gradonačelnikom Željkom Kerumom i njegovim 'snježnim danom', koji je izmislio prije samo desetak dana, a to kao da je potaknulo Splićane na sve veće i veće ludosti: najveće snježno nevrijeme u posljednjih stotinu godina na ulice je izvuklo najhrabrije građane koji su se dobro zabavili. Kad je neradni dan, neka je veselje

U nekoliko kvartova organizirano je skijanje po zametenim ulicama, a viđena je i ekipa koja juri pravim pravcatim bobom. Na Bačvicama se, naravno, igrao picigin, a u susjedstvu je organizirana i nogometna utakmica na snijegu. S crvenom loptom. Riva je točno u podne izgledala kao na pravo blagdansko jutro, krcata šetačima i znatiželjnicima, a među njima u jednom trenutku projurio je mladić na skijama, imitirajući biatlonca Jakova Faka.

Od ranog jutra na ulicama se masovno izrađuju snjegovići, koji su s vremenom poprimali sve maštovitije oblike - od Hajdukovog grba do golemog dvometarskog penisa. U eter Radio Splita kroz jutro se javila jedna bivša Sarajka, koja je dala savjet da se preko cipela navuku čarape kako bi se spriječilo klizanje. Rečeno - učinjeno: nekoliko desetaka Splićana na Rivi se pojavilo s novim modnim detaljem.

Ravnatelj bolnice Dujomir Marasović javno je apelirao na pacijente da 'ne dolaze ukoliko nije riječ o smrtnom slučaju', no svejedno su na Hitnu pomoć zakucali polomljeni Splićani. Do 14 sati bilo ih je tridesetak, mahom sa slomljenim rukama. Većina ih je očajnički željela doći na posao.

Javio se i gradonačelnik Kaštela Joško Berket, koji je gotovo očajnički zatražio ponovno uvođenje autobusne linije sa Splitom, no nije mu udovoljeno. U cijelom gradu sve do 15 sati nije bilo nikakvog javnog prijevoza, a tada je iz Prometove garaže izašao jedan jedini autobus koji će prometovati na kružnoj liniji između Brda i Mertojaka. Ukoliko to bude moguće. Zračna luka i dalje je zatvorena, katamarani i trajekti za Lastovo ne plove, a autobusi koji su se uspjeli probiti kroz Liku stižu s višesatnim kašnjenjem. Redovito prometuju tek vlakovi, dva dnevno.

Nekoliko ralica angažiranih u samom gradu Splitu radi punom parom, no njihov angažman se gotovo ni ne primijeti: nisu očišćene čak ni glavne gradske ulice. Negdje nakon 15 sati snijeg je konačno prestao padati, no stanje će se vjerojatno dodatno pogoršati tijekom noći i za vikend jer su meteorolozi najavili novi snijeg. Moguća je i ledena kiša koja bi u kombinaciji s orkanskom burom mogla potpuno zalediti grad.