NARUŠAVANJE UGLEDA KUĆE

Uprava HRT-a zatražila smjenu Silvije Luks

03.02.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Uprava HRT-a od Sabora je zatražila razrješenje predsjednice NO-a HRT-a Silvije Luks-Kalogjera

Kao što je tportal.hr prije nekoliko dana najavio, kada su članovi Nadzornog odbora zatražili smjenu svoje predsjednice Luks, danas je to učinila i uprava. Luks na teret stavljaju kršenje zakona i drugih propisa čime šteti interesima i ugledu javne televizijske kuće. Sporni su oni propisi, tvrdi se u priopćenju s HRT-a, kojima se uređuje obavljanje djelatnosti HRT-a, pa Luks prozivaju da 'svojim postupanjem konstantno onemogućava zakonito, odgovorno i učinkovito poslovanje HRT-a te narušava poslovni ugled i interese HRT-a kao javne ustanove'.

Priopćenje donosimo u cijelosti

Naime, gđa Luks postupala je protivno odlukama NO-a HRT-a, Poslovniku o radu NO-a HRT-a, Poslovniku o radu PV-a i NO-a HRT-a, Statutu HRT-a, Zakonu o HRT-u, Zakonu o radu i Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Stoga uprava HRT-a smatra da su ispunjeni uvjeti iz članka 27. Zakona o HRT-u za njezino razrješenje.

Konkretno, Silvija Luks objavila je vlastite ocjene poslovnih odluka kao usuglašeni zaključak NO-a HRT-a. Time je narušila poslovni i profesionalni ugled HRT-a, što je moglo imati nesagledive financijske posljedice za HRT.

Iako NO HRT-a nikada nije donio nijednu odluku ili zaključak kojim bi utvrdio postojanje ikakvih propusta ili nepravilnosti u radu uprave HRT-a, Silvija Luks je samovoljno u više navrata u medijima govorila o navodnim propustima ili nepravilnostima u radu Uprave i time prekoračila zakonom utvrđene ovlasti predsjednice NO-a HRT-a te povrijedila ugled i interese HRT-a.

Silvija Luks sazivala je sjednice NO-a HRT-a i vodila ih protivno Poslovniku NO-a HRT-a i time onemogućavala ispunjenje zakonom propisanih obveza NO HRT-a, kao i poslovanje HRT-a u skladu sa zakonskim propisima.

Konačno, predstavljajući Statut HRT-a u neovlaštenom nastupu pred Hrvatskim saborom, Silvija Luks iznijela je osobni negativan stav o Statutu HRT-a koji je na zajedničkoj sjednici PV i NO HRT-a usvojen jednoglasno i bez primjedbi, zaključuju u priopćenju s Prisavlja.

Iako je Luks prije nekoliko dana ustvrdila da je koordinacija jedanaest sindikata s HRT-a zatražila opoziv svog člana u NO-u Nikole Bonačića Krešića, iz sindikata to demantiraju i tvrde da to nisu učinili.