NITKO VIŠE NE DRŽI UZDE

Tako radi HDZ: prije godinu dana smjenjivali zbog 'viška demokracije'

02.02.2012 u 16:40

Bionic
Reading

Glavni protukandidati Jadranke Kosor na izborima za predsjednika HDZ-a u manje od godinu dana kao da su doživjeli prosvjetljenje i shvatili da stranka u svome nazivu ipak nosi i pridjev 'demokratska'. Zbog raspuštanja gradskog ogranka u Valpovu, digli su kuku i motiku na Kosor i Vladimira Šeksa, jer su primijetili da se služe metodama uobičajenim za unutarstranačke obračune u HDZ-u pa na sav glas stali zazivati 'demokratizaciju stranke'

Neobičan proplamsaj slobodarskog duha u HDZ-ovim tijelima, dakako, treba pripisati skorim izborima, a nema sumnje da ćemo do stranačkog sabora u svibnju svjedočiti još pokojem izljevu otvorenosti. Potpuno suprotno situaciji u svibnju prošle godine, kada je Kosor nemilosrdno i bez ijednog disonantnog tona Darka Milinovića, Tomislava Karamarka i Andrije Hebranga pomela HDZ-ove županijske ogranke u Splitu i Rijeci. Bilo je to doba kada je čvrsto 'jahala konja' i 'držala uzde' dok je kompletna stranka nervozno iščekivala odluke o sastavu izbornih lista pa se o 'demokratizaciji HDZ-a' manje razmišljalo. U jednom danu i bez suvišnih pojašnjenja, glave su skinute Krunu Peronji u Splitu i Gariju Capelliju u Rijeci, odluku je jednoglasno blagoslovilo famozno Nacionalno vijeće stranke, a na terenu je to značilo micanje dviju garnitura koje su dugo godina vedrile i oblačila u svojim županijama. Pa i malo šire.

I splitskim i riječkim HDZ-ovcima zamjeren je upravo 'višak demokracije' jer su nakon haške presude generalima Gotovini i Markaču dozvolili 'preotvorenu' raspravu o tom slučaju. Nisu, izgleda, bili ni svjesni toga da se svi sastanci u stranci snimaju i da se snimke promptno šalju u Zagreb. Formalno, odluka o raspuštanju nikada nije bila obrazložena.

'Spornu sjednicu Županijskog odbora, koja je bila povod našem raspuštanju, vodio sam na maksimalno demokratski način, svim prisutnim članovima omogućio sam da slobodno izraze svoje mišljenje. Očito smo u krivom trenutku bili na krivom mjestu. Srećom, danas je druga priča i uvjeran sam da Županijski odbor ne bi bio raspušten zbog slobode govora, jer svi traže demokratizaciju. Nadam se da će se prepoznati da smo mi još u svibnju 2011. to tražili', otvoreno je za Novi list kazao bivši šef primorsko-goranskog HDZ-a Gari Capelli

Situacija s njegovim splitskim kolegom Krunom Peronjom nešto je osjetljivija jer mu je Kosor zamjerila puno više: bila je javna tajna da Peronja na terenu održava na životu strukture odane Ivi Sanaderu, a i on osobno našao se na udaru Državnog odvjetništva zbog brojnih sumnjivih odluka Nadzornog odbora Jadroplova, kojemu je godinama predsjedao. Dovoljno za smjenu i instaliranje odanog župana Ante Sanadera za povjerenika.

'To je bilo davno i prošlo je, raspušteni smo odlukom Nacionalnog vijeća i nemam namjeru komentirati. Okrenuo sam se svom odvjetničkom poslu', kazao je za tportal Peronja. Ipak, nije isključio mogućnost da će se aktivirati uoči izbora u HDZ-u. 'Sve se događa uskoro, vidjet ćemo', dodao je Peronja

Raspuštanje ogranka, ignoriranje splitskih HDZ-ovaca prilikom sastavljanja izbornih lista te bizarna koalicija sa Željkom Kerumom tri su grijeha Jadranke Kosor zbog kojih je gotovo sigurno da neće dobiti veliku podršku iz najjače stranačke baze u zemlji. No ni fraze o demokratizaciji stranke ne nailaze na veliko oduševljenje u Splitu, poučenom iskustvom da se sve glavne odluke ipak donose u Zagrebu.

Kosor nema nikakve šanse, Milinoviću se priznaje da je 'pravi HDZ-ovac' - ali ga rijetki vide na mjestu predsjednika, a Miloševiću nedostaje prepoznatljivosti i staža u stranci. Karamarko kao da ne postoji, a Milan Kujundžić ima svoju manju grupu simpatizera', opisao nam je situaciju jedan splitski HDZ-ovac s dugim iskustvom.

'Velika koalicija protiv Kosor ovdje bi se najbolje prihvatila, no u svakom slučaju u novom Predsjedništvu HDZ-a mora biti predstavnik Splita. Ubuduće o svojim potezima odlučujemo sami', dodao je.

'Demokratizacija HDZ-a? To je oksimoron, nešto poput 'drvenog željeza'. Pobjednik dobiva sve, to je jasno, no mi iz splitskog HDZ-a na ovim izborima borimo se samo za naš veći utjecaj u stranci', zaključio je naš izvor iz splitskog HDZ-a.