GRČIĆ O JAVNIM TVRTKAMA

'Otpuštanja će ići po modelu dva za jedan'

02.02.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić uoči i nakon sjednice Vlade novinarima je odgovarao na brojna pitanja među kojima su i ona o restrukturiranju javnih poduzeća i mogućim otkazima. Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić pojasnio je i kako bi se to trebalo izvesti

Ministar financija Slavko Linić prije sjednice Vlade jasno je rekao da 'ne postoji restrukturiranje bez otkaza'. Time je samo na drugačiji način rekao isto što je jučer premijer Zoran Milanović obećao sindikatima, a to je da otkaza 'zasad' neće biti.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić pojasnio je i koji bi to model otpuštanja/zapošljavanja kroz restrukturiranja trebao biti: 'Do restrukturiranja u javnoj upravi će sigurno doći, ali ne preko noći, i to najvjerojatnije po modelu jedan za dva ili dva za jedan, kako hoćete.' Dodao je i da bi taj proces trebao trajati jednu do dvije godine.

Linić je priče o otkazima pokušao ublažiti: 'Jasne su poruke i zaista nam ne trebaju senzacije. Sve što se tiče smjernica u proračunu, to se tiče javne uprave i javnih službi kao što su zdravstvo i obrazovanje... Smjernice su usmjerene na to. Što se tiče državnih tvrtki, one idu u restrukturiranje organizacije.

Upitan za prava i obveze iz kolektivnih ugovora, Linić upozorava da restrukturiranje nije predmet socijalnih pregovaranja ni socijalnih ugovora: 'Prema tome, zaštita radničkih prava ide u tom smjeru da se kod restrukturiranja vodi briga o načinu restrukturiranja. Pri tome moramo znati da je restrukturiranje ipak nešto drugo.'

Na pitanje koliko može uštedjeti prilikom restrukturiranja javnih tvrtki, Linić ne odgovara, ali kaže da je to posao ljudi koji će preuzeti tvrtke: 'Oni moraju pripremiti tvrtke za zaista ono što treba i, ako se ne varam, Vlada je odlučila da ćemo uzeti ljude koji će nam stručno pomoći da utvrdimo kompletno stanje. Prema tome, svaka moja priča o tome mogla bi biti samo neozbiljno lamentiranje jer to je ozbiljan posao, a ne senzacionalizam.'

Kada su ga novinari podsjetili da je najavio osam milijardi kuna za investicije, između ostalog i u javnim tvrtkama, i da se treba početi raditi, Linić kaže da je politika takva da žele ljude 'koji znaju raditi posao da bi restrukturiranje i investicije mogli ići paralelno, jer je to sposobnost uprava koje će provoditi politiku Vlade'.

Komentirao je i stav HUB-a koji se protivi Vladinoj ideji da banke kontroliraju uplate doprinosa poslodavaca svojim radnicima: 'Pitajte banke kako građanima plijene račune. Kako onda znaju sve podatke? Prema tome, banke sve znaju i obavljaju javni posao. Platni promet nije privatni posao banaka, a o tehničkim rješenjima ministar ne odgovara', zaključio je Linić.