TABAK O OTPUŠTANJU U MORH-U

'Kotromanović dovršava odavno započet HDZ-ov posao'

01.02.2012 u 13:14

Bionic
Reading

U sklopu reorganizacije MORH-a i obrambenog sustava iz tog ministarstva će morati otići 180 do 200 ljudi iz administracije. Najavio je to ministar obrane Ante Kotromanović. Pohvale je zbog toga dobio od stručnjaka, no pitanje je kako će na otpuštanja gledati sindikati

Odlazak do 200 zaposlenika administrativnog osoblja MORH-a u skladu je s, barem tako uvjerava Kotromanović, NATO-ovim standardom i onime što se događa u drugim državama članicama saveza NATO.

Potvrđuje nam to i vojni analitičar Igor Tabak. 'Hrvatska dosad nije ozbiljno smanjivala broj zaposlenih u Ministarstvu, iako je preustroj počeo još 2002/2003. Sve ovo što se sada radi zapravo je nastavak HDZ-ovog dugogodišnjeg hrvanja s donošenjem strukturno nove Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane. Po meni je ovo smanjivanje administrativnog kadra dobro jer nam reforma tako i tako kasni, i to je nešto što je već trebalo napraviti. Ova brojka... to nije puno ljudi, i trebalo bi biti provedivo', kazao je Tabak za tportal.

Podsjetio je pritom da je HDZ-ovac Branko Vukelić u vrijeme svog šefovanja MORH-om izveo administrativni trik i na papiru smanjio broj zaposlenih u Ministarstvu, a povećao broj civilnih službenika u samom stožeru. No unatoč toj Vukelićevoj varci, obrambeni sektor jedan je od onih koji su prolazili kroz najveće reforme i preustroje.

'Nijedan drugi resor u Vladi u posljednjih deset godina nije bio toliko rezan, remodeliran i prereformiran kao civilni i vojni dio resora obrane', kaže nam Tabak, podsjećajući da su se izdvajanja za MORH u proračunima redovito smanjivala iz godine u godinu, prvo planirano, u skladu s reformskim pripremama za NATO, a onda i dalje, mimo svih planova, zbog krize.

Iako Tabak pohvalno gleda na konačno smanjenje administracije, nešto drugačijeg mišljenja je predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama Radomir Delić.

'Već sada mogu reći da ćemo biti protiv otpuštanja bilo kojeg čovjeka iz Ministarstva. Međutim, ako se to i dogodi, tražit ćemo dodatna rješenja kroz stimulativne otpremnine i mirovine', rekao je Delić prije dva tjedna za Vjesnik. Tada su sindikati zaposlenih u obrambenom sektoru najavili da će dati podršku Kotromanovićevoj reformi sustava, a on im je zauzvrat obećao da će biti uključeni u razradu Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MORH-a, kada posao na njoj završi novooformljena radna skupina.

Ono što bi možda moglo još jače odjeknuti u javnosti je Kotromanovićeva najava o smanjenju broja generala.

'Imamo 39 ustrojbenih mjesta za generale i 30 generala. To je brojka dovoljna za popunjavanje vojske tri do pet puta veće od naše. Godinama smo imali inflaciju visokih činova i već neko vrijeme Hrvatska tu ima preveliku glavu na premalo tijelo', zaključio je Tabak, dodavši i da bi do radikalnog smanjenja broja generala posebice moglo doći funkcionalnim preustrojem Glavnog stožera – odustajanjem od granske strukture i uvođenjem združenoga stožera.