POVJERENSTVO ZA UŠUTKAVANJE

HDZ i HSS proglasili Miličevića nevjerodostojnim

15.04.2009 u 17:40

Bionic
Reading

Zahvaljujući glasovima HDZ-a i HSS-a u Istražnom povjerenstvu za utvrđivanje činjenica u vezi s nabavom 39 vojnih kamiona, nedavni iskaz generala Joze Miličevića, tadašnjeg glavnog inspektora, proglašen je nevjerodostojnim. Na to je reagirala oporbena manjina zaključivši da je iskaz svjedoka istinit, a HDZ pokušava omalovažavanjem Miličevića sakriti istinu

Na gotovo dvosatnoj sjednici Povjerenstva zaključeno je također većinom glasova da se članovima tog povjerenstva zabranjuje da na svojim internetskim blogovima ili na Facebooku komentiraju ili iznose informacije o njegovu radu.

U ime vladajućih Andrija Hebrang je kroz 13 točaka objasnio zašto je odbačen Miličevićev iskaz o nabavci vojnih kamiona iznesen pred povjerenstvom početkom travnja tijekom dvosatnog ispitivanja. Hebrang je rekao da je general Miličević, obavljajući nadzor, prekršio ovlasti jer nije smio nadzirati rad ministra, a što je, po njegovim riječima, Miličević opravdao govoreći da radi po godišnjem planu nadzora glavnog inspektorata koji ministar obrane nije potpisao.

Miličević se opravdao, istaknuo je Hebrang, da je radio prema godišnjem planu nadzora glavnog inspektorata. No taj isti godišnji plan, objasnio je Hebrang, tadašnji ministar nije potpisao, što znači da je general radio bez ovlaštenja. S druge strane, oporbeni članovi Povjerenstva tvrde kako su navodi generalova iskaza citirani u zaključcima izvučeni iz konteksta i rečenica fonograma. Po njihovim riječima, generalov iskaz je vjerodostojan i objektivan.

Nenad Stazić
je u ime oporbene manjine u povjerenstvu ustvrdio da to što ministar nije potpisao godišnji plan nije generalov problem.

Staziću je zabranjeno da na blogu komentira rad povjerenstva

'Kada nam jednom bivši ministar dođe ovamo, njega moramo pitati zašto godišnji plan glavnog inspektorata nije potpisao, odnosno zašto nije obavio svoju dužnost', rekao je Stazić.

HDZ i HSS također osporavaju Miličevićev iskaz u kojem on tvrdi da je plaćeno 14,8 milijuna kuna više od potrebnog za nabavku kamiona jer  je donesen na temelju nepotpune dokumentacije.

'Mi tu ustvari imamo političko, a nikako financijsko stručno izvješće', rekao je HDZ-ovac Krešimir Ćosić.

Osim generalovim iskazom, Povjerenstvo se bavilo i samim sobom: naime, HDZ-ova većina zatražila je analizu učestalog curenja informacija o radu povjerenstva osvrćući se na izjave Nenada Stazića po blogovima, odnosno HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha na Facebooku.

Većina je tako izglasala opću zabranu davanja izjava te zabranu komentiranja rada povjerenstva na internetu odnosno blogovima ili socijalnim mrežama.

Povodom sporne nabavke vojnih kamiona pred Povjerenstvom će svoj iskaz dati državna revizorica Šima Krasić, ravnatelj policije Vladimir Faber i glavnog načelnika Oružanih snaga general Josip Lucić.

Krasićeva će trebati objasniti je li državna revizija samoinicijativno ili po nečijem naputku skrila od Sabora najzanimljiviji dio nalaza vezanih uz nabavku kamiona.