VIŠNJAN PRED BANKROTOM

Općinu s tri puta više dugova nego prihoda očekuju izbori

31.01.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Nedavna odluka Vlade o raspuštanju Općinskog vijeća Višnjana bila je povod za tiskovnu konferenciju sad već bivših oporbenih vijećnika iz redova koalicije IDS-HSS: Brune Radoša, Ivana Poleisa, Miodraga Majkusa i Nedeljka Radovčića te SDP-ovog vijećnika Ljubomira Sirotića

'Poštivat ćemo odluku Vlade. Nismo njome iznenađeni i spremni smo za izbore, iako je šestero od 11 vijećnika iskazalo volju za privremenim financiranjem, a ne prijevremenim izborima', naglasio je Bruno Radoš. Kako veli, očekuje da će prijevremeni izbori biti raspisani već za ožujak ili početak travnja, a procjena je da će već osiromašenu višnjansku općinu trošak prijevremenih izbora opteretiti za oko sto tisuća kuna.

Naime, kako su istaknuli 'oporbenjaci', Općina Višnjan s dvjema tvrtkama u svom vlasništvu, Višnjanskom razvojnom agencijom - Vira i komunalnim poduzećem Montenes, dovedena je pred bankrot, jer ukupno imaju 22 milijuna kuna duga, što je tri puta više od izvornih općinskih prihoda od osam milijuna kuna.

'Izbori su samo vrh ledene sante, a ispod površine se skriva puno više problema stvorenih u proteklih sedam godina', kaže Radoš, dodajući da je šestero vijećnika već dulje vrijeme upozoravalo na katastrofalno stanje u općini, što sada dolazi na vidjelo, iako se krivica želi svaliti na leđa oporbi i prijevremenim izborima.

Kako vele, načelnik Angelo Mattich 'krivo je poslagao prioritete u vođenju' pa je tako Općina Višnjan jedina u okolici koja nije uspjela riješiti pitanje poljoprivrednog zemljišta. Napominju da se mještanima govorilo da se pitanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem rješava, no zbog puno priče i kašnjenja ostali su kratkih rukava pa sad više neće moći kupiti tu zemlju, a zakinuti su i za poticaje.

'U špici zaposlenja u Općini Višnjan i njezinim tvrtkama radilo je 28 ljudi, dok susjedne općine Vižinada i Kaštelir imaju samo po petero zaposlenih koji su napravili i poslovnu zonu, dvoranu, školu, a uspješno rade i na europskim projektima, tako da će sedam milijuna kuna uložiti u sustav otpadnih voda. Općini Višnjan je prošle godine nekoliko puta bila iskapčana struja, kasnile su plaće u općinskim tvrtkama i vrtiću, a mještanima je značajno povećana komunalna naknada i komunalni doprinos. No investicije su zanemarene, iako naši mještani plaćaju sve moguće naknade', nabrajaju neke od višnjanskih gorućih problema.

'Smatramo da prijevremeni izbori odgovaraju načelniku Mattichu i garnituri koja ga podržava jer su doveli našu općinu u tako katastrofalnu situaciju iz koje ne vide izlaz', veli Radoš. Napominje da je Višnjan mogao donijeti odluku o privremenom financiranju, što je učinio Rovinj, ali s druge strane nije bilo volje da se ta odluka izglasa.