PREKID NASTAVE U VUKOVARU

Zbog hladnoće učenici ne idu u školu

31.01.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Učenici Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru ni drugi dan, zbog niskih temperatura i neodgovarajućeg grijanja, ne idu na nastavu. Do obustave je, uz suglasnost Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva obrazovanja, došlo u ponedjeljak

Dok se temperatura u Vukovaru u jutarnjim satima spustila i do -11 Celzijevih stupnjeva, uvjeti za rad u učionicama Tehničke škole u vukovarskoj četvrti Borovo naselje bili su nemogući. Navodno je u ponedjeljak temperatura u učionicama bila sedam stupnjeva, a jutros je situacija mogla biti samo još gora.

Odluku o obustavi nastave u popodnevnoj smjeni donio je ravnatelj škole Đorđe Lukić, prethodno konzultiravši nadležne u Županiji vukovarsko-srijemskoj i Vladi, te je najavio da se 'nastava neće održavati dok temperatura ne postigne razinu primjerenu za redovito odvijanje nastave'.

Učenici vukovarske Tehničke škole privremeno su smješteni u derutnoj zgradi Radničkog doma u Borovu naselju, odnosno u neprimjerenom prostoru jer se školski objekt u kojem su pohađali nastavu obnavlja. Nažalost, obnova se oduljila, a učenici i nastavnici našli su se u nezavidnom položaju prateći nastavu u neadekvatnim uvjetima.

Tehnička škola Nikola Tesla hrvatskoj je javnosti poznata iz vremena dok su njezini učenici pohađali nastavu u neobnovljenom i dotrajalom prostoru u kojem je krov prokišnjavao, prozori padali, a neke učionice su imale natruli parket ili školski inventar iz vremena osnutka škole prije 80-ak godina.

Na problem obustave nastave zbog niske temperature u učionicama u ponedjeljak je Vladu izvijestila i jedna od nastavnica Tehničke škole, Lilijana Radobuljac, profesorica hrvatskog jezika, no dobila je tipično birokratski odgovor.

'Govorim o Vukovaru!'

U svojoj prepisci s odgovornima u Vladi profesorica Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, Lilijana Radobuljac, postavila im je nekoliko pitanja na koja nije uspjela dobiti odgovor.
'Trebamo li svi završiti u bolnici? Nastava je obustavljena do daljnjega, je li to rješenje? Jesam li jednakovažna profesorica kao i moje kolege iz drugih krajeva Hrvatske? Dakle, kamo ćete smjestiti 500 učenika i 70 profesora jer obnova će trajati još godinu dana? I da, govorim o VUKOVARU!'

'Svjesni smo lošeg stanja u kojem se nalaze naše škole i ostale odgojno-obrazovne institucije. Predviđena su velika ulaganja u to područje, i to ne samo u održavanje postojećih zgrada, već i u gradnju novih, kako bi se u cijeloj zemlji, u srednjoročnom razdoblju, uvela jednosmjenska nastava', odgovorili su iz Vlade.

Kad im je profesorica Radobuljac ponovila da posljednjih pet godina učenici i nastavnici upozoravaju na stanje u školi i da im nije 'dovoljna floskula o jednosmjenskoj nastavi', nego rješavanje gorućih problema, dobila je još hladniji odgovor.

'Znamo i sami kakvo je stanje. Prve reforme, kojima bi se osigurala sredstva za rješavanje svih projekata poput ovih o kojima govorite, objavljene su. Malo će potrajati, ali nećemo stati dok ne ostvarimo obećano', poručili su profesorici Radobuljac i njezinim učenicima.

Nastava je, bez obzira na krute odgovore, obustavljena. Učenici i nastavnici očekuju potez odgovornih jer je u pitanje dovedeno njihova obaveza pohađanja nastave, odnosno pravo na rad, u uvjetima koji su bar malo primjereniji početku 21. stoljeća.