PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ:

'Ima težih slučajeva u našoj politici od eventualne uvjetne presude Čačiću'

30.01.2012 u 22:37

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u intervjuu Media servisu, komentirajući vladine smjernice za izradu proračuna, da je dobro da Hrvatska ima proračun koji uvažava realnost, ocjenivši važnim što se krenulo putem realiteta.

Važno je da se usklađuju prihodi i rashodi, a to ovog trenutka znači u prvom redu smanjiti rashode, rekao je predsjednik. Upitan je li trebalo rezati još više, Ivo Josipović je rekao da ne zna je li se moglo. Upozorio je da gospodarska i financijska politika nisu samo matematika jer iza brojki stoje sudbine pojedinaca i pojednih kategorija stanovništva.

Zaključio je kako se možemo samo nadati da će vlada, odnosno parlament usvajajući proračun pogoditi suptilnu mjeru između nužnih rezova i društvene održivosti.

Upitan hoće li Hrvatska sačuvati kreditni rejting, rekao je da su smanjenje proračuna i optimizam građana u anketama dobar signal i poruka da Hrvatska može.

Na pitanje je li potrebno povisiti PDV na 25 posto, kazao je da negdje treba ojačati prihodovnu stranu i da je PDV jedna od mogućnosti za stabiliziranje proračuna.

Za poreze na imovinu i dividendu
, koje se svojevremeno spominjalo, rekao je da traže dobru pripremu i infrastrukturu koju još nemamo. Ako se uvedu takvi porezi, oni moraju biti umjereni i da u konačnici daju dobar financijski rezultat a ne da destimuliraju najbolje.

Za moguće divljanje cijena, Josipović je kazao da je to problem tržišta ali da vladi uvijek stoje na raspolaganju mjere da to zauzda.

Upitan jesu li ulje i dječja hrana najbolje izabrani proizvodi za međustope, rekao je da je načelan pristup jasan i da je riječ o artiklima najšire potrošnje o kojima ovisi standard i preživljavanje najugroženijih građana koje treba zaštiti.

Na pitanje je li nova vladina porezna politika udar na srednji sloj, rekao je da su veći porezi udar na cjeli spektar stanovništva, pri čemu to najviše osjećaju siromašniji. Drži da bi najbogatiji trebali snositi više poreznog opterećenja.

Za ideju da strani stručnjaci analiziraju državne financije i traže eventualne uštede, rekao je kako bi to značilo da se ne vjeruje domaćim stručnjacima. Vjeruje da Hrvatska ima stručnjake.

"Ako je vlada na temelju uvida došla do zaključka da nema povjerenja, osim angažmana stranih stručnjaka to ima i neke druge ozbiljne konotacije - nepovjerenje u državne službenike koji bi trebali stručno odraditi tu vrst posla", kazao je hrvatski predsjednik.

Upitan treba li mijenjati Zakon o radu i jesu li hrvatski radnici previše zaštićeni odgovorio je da su prava na papiru u stvarnosti nula jer se ne poštuju. Kad bi neki paket aranžman mogao jamčiti efikasnu pravnu zaštitu, tada bi svi mirne savjesti rekli idemo fleksibilizirati tržište rada. Time bi se, smatra, otvorila nova dinamika zapošljavanja, ali ne dok se radnike šikanira.

Kad je riječ o bankama i njihovom doprinosu rješavanju krize, ustvrdio je da je važno motivirati banke da kapital koji imaju angažiraju za otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj, što bi trebao biti glavni napor vlade i HNB-a.

U vezi s ulaganjima, Josipović očekuje da se sve procedure skrate i pojednostave kako se ne bi kočilo investicije. "Ova vlada ima veliku priliku da odlučno, čeličnom šakom, pomete sve te silne procedure i papire, da posebno za velike investicije organizira 'one stop shop' i da netko tko se pojavi, bio domaći ili strani investitor, ne čeka na papire dulje od par mjeseci", rekao je predsjednik.

Upitan kako će obustava istrage o navodnom podmićivanju u slučaju djelomičnog preuzimanja Ine od strane mađarskog MOL-a utjecati na sudski proces bivšem premijeru Ivi Sanaderu, rekao je da to što su u Mađarskoj zaključili da nema kaznenog djela ne znači da će se do istog zaključka doći i u Hrvatskoj. Od DORH-a očekuje da nastavi istragu i da kaže da ili ne.

Josipović smatra da nam zaključak mađarskog tužiteljstva može biti od pomoći ali da nam ne vezuje ruke niti oslobađa od dužnosti da se istraži sve do kraja u Hrvatskoj.

Za zahtjev skupine pravnih i vojnih stručnjaka koja je nedavno u podnesku Haaškom sudu zatražila status prijatelja suda u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača, rekao je da je dobro da se javljaju istaknuti stručnjaci, a nada se da će sud prihvatiti njihovo sudjelovanje.

Na pitanje treba li se potpredsjednik vlade Radimir Čačić povući s dužnosti ako u Mađarskoj zbog prometne nesreće bude osuđen samo uvjetno, rekao je da je to stvar njegove savjesti i ocjene može li pod teretom presude obavljati dužnost. No, dodao je da bi u tom slučaju Čačić bio osuđen za djelo iz nehaja, što je niži stupanj krivnje. Misli da na političkoj sceni ima težih slučajeva, poput slučaja presude zbog podmićivanja sudaca.

Upitan čini li mu se da u HDZ-u ima pokušaja da stranački izbori najavljeni za svibanj budu nedemokratski provedeni, rekao je da je HDZ važna stranka i da je iznimno važno za HDZ i za demokraciju u Hrvatskoj da se u toj stranici izbori provedu po visokim demokratskim standardima. "Ohrabrio bi sve u HDZ-u koji rade na izborima da te izbore provedu kako treba jer će o tome ovisiti uvjerljivost HDZ-a kao demokratskog reprezentanta desnog centra", rekao je Josipović.