PRIPREMITE LOPATE I BUNDE

Stiže obilje snijega, ponegdje i ispod -20°C

30.01.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Od srijede će u Hrvatskoj konačno zavladati prava zima, mnogima će zatrebati topla odjeća i lopate za snijeg, mjestimice čak i na Jadranu, a za vikend će temperature ponegdje pasti i ispod -20

U utorak nam stiže naoblačenje no u sjevernim i istočnim krajevima unutrašnjosti još su moguća sunčana razdoblja. Do kraja dana u Lici i Gorskom kotaru ponegdje će pasti slab snijeg. Zapuhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar i bit će hladno - ujutro od -12 do -6 stupnjeva, a najviša dnevna od -5 do -1°C, u gorju i niža.

I na Jadranu će u utorak postupno biti sve oblačnije. U drugom dijelu dana, a osobito navečer mjestimično će na sjevernom i osobito srednjem Jadranu biti slabih oborina, kiše i snijega. Puhat će slaba do umjerena, još ponegdje na sjevernom Jadranu jaka bura. Prema kraju dana na otvorenom moru srednje i južne Dalmacije zapuhat će umjereno do jako jugo koje će se navečer širiti i na otoke. Bit će hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -7 do 3°C, a uz obalu i na otocima od -2 do 5°C. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji bit će od -2 do 3°C, drugdje od 4 do 9°C.

U srijedu će u unutrašnjosti biti oblačno. Povremeni snijeg se očekuje u gorskom području, dok će u središnjim i istočnim predjelima biti uglavnom suho. Ponegdje malo snijega može biti i u Posavini. Bit će vjetrovito i hladno.

U srijedu će na Jadranu biti pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša i snijeg, češće u drugom dijelu dana. Oborine će biti obilnije na moru. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće je stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka, podno Velebita i olujna bura. U Dalmaciji uz obalu većinom levant i bura, a na moru će puhati jugo koje će prema otvorenom moru prolazno biti olujno; mogući su i orkanski udari. Jutarnje temperature neće se bitno razlikovati od najviših dnevnih koje će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana biti od -3°C do 2°C, a na većem dijelu obale i otoka Dalmacije od 3 do 9°C.

U četvrtak će u kopnenom području biti oblačno vjetrovito i hladno. Slabog snijega bit će u Gorskom kotaru i Lici, a do kraja dana ponegdje i u ostatku unutrašnjosti. Puhat će umjereni jak istočni i sjeveroistočni vjetar koji će znatno pojačati osjećaj hladnoće. Jutarnja temperatura kretat će se od -11 do -6°C, a najviša dnevna od -9 do -3°C.

Na Jadranu će u četvrtak također biti pretežno oblačno. Zbog utjecaja ciklone mjestimično su moguće oborine. Na dijelu sjevernog Jadrana, sjeverne Dalmacije i Dalmatinske zagore moguć je snijeg, dok će u srednjoj i južnoj Dalmaciji padati uglavnom kiša. Najviše suhog vremena bit će u Istri. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u južnoj Dalmaciji istočnjak i jugo. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 na sjeveru do 3°C na jugu, a najviša dnevna od nula do 5. Postojat će opasnost od poledice.

Prognoza za nastavak tjedna ponešto je neizvjesna jer u ovom trenutku još nije poznata točna putanja sredozemne ciklone koja će se pred vikend premještati preko Hrvatske. Iznad naše zemlje će se sukobiti ledeni kontinentalni zrak iz Sibira i topli, vlažan sredozemni zrak. Pri takvom sukobu različitih zračnih masa očekuje se dosta oborina i puno vjetra. O pomaku ciklone stotinjak kilometara sjevernije ili južnije ovisit će i količina i vrsta oborina iznad Hrvatske.

Zasad je najvjerojatniji scenarij da će u petak u cijeloj zemlji biti oblačno, povremeno s oborinama – u većem dijelu zemlje snijeg, dok je u srednjoj i južnoj Dalmaciji moguća kiša. Snježne oborine mogu biti obilne pa se i na Jadranu mjestimice može očekivati stvaranje snježnog pokrivača. Bura i sjeveroistočnjak dodatno će ojačati pa će temperature u većem dijelu Hrvatske biti ispod nule, a u gorskim krajevima i ispod -10.

Ledeni vikend

U subotu je još moguć povremen snijeg čak i na obali, no tijekom dana će doći do prestanka oborina i djelomičnog razvedravanja. I dalje će biti vjetrovito i vrlo hladno pa će temperature i na Jadranu biti uglavnom ispod nule.

U nedjelju će biti više suhog vremena, a u slučaju vedrije noći temperature se ponegdje u unutrašnjosti mogu spustiti i ispod -20°C, prije svega u gorskim kotlinama. Jak mraz očekuje se i na Jadranu, mjestimično čak i na otocima.

I početkom sljedećeg tjedna bit će vrlo hladno, osobito ujutro i navečer, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

- 31. siječnja 1234. godine zima je bila toliko jaka da su se rijeka Po i Jadransko more zaledili.

- 1. veljače 1963. godine počela je raditi meteorološka služba u novoj zračnoj luci Dubrovnik - Ćilipi.

- 3. veljače 1929. godine u Čakovcu je izmjerena temperatura od -35,5° Celzijevih.

Dvije pučke meteorološke izreke kažu: 'Ako Velja ne veljuje, Marač i veljuje i vraguje' i 'Sveti Matija led razbija; če pa ga ni-ga naredi!' Drugim riječima, dobro je da veljača bude hladna i snježna.