ANALIZA PREDIZBORNE NERVOZE

'Izbori u HDZ-u mogli bi proći kao oni u nogometnom savezu'

30.01.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Sukobi unutar HDZ-a koji su eskalirali u ogranku HDZ-a Osječko-baranjske Županije i gradskom ogranku Valpovo, rezultat su aktivnosti vezanih za predstojeće unutarstranačke izbore - tumači politolog Ivan Rimac i naglašava važnost odluke koja u svibnju čeka HDZ-ovce

'Sukobi u Osječko-baranjskoj županiji rezultat su ozbiljna promišljanja o budućnosti stranke', kazao je politolog Ivan Rimac i objasnio da HDZ, premda je oporbena stranka, još ima svoju težinu i moć na razinama lokalnih samouprava.

'Ako Sabor HDZ-a u svibnju ne izabere pravu osobu za predsjednika stranke, HDZ može značajno oslabjeti ili se čak rascjepkati na manje stranke', upozorio je Rimac i podsjeća da su izbori glavna odrednica daljnjeg djelovanja HDZ-a.

'Ovakvi sukobi su s jedne strane niski udarci kojima se zadobivaju pristaše, a s druge strane radi se o procesu koji nema regulirana pravila. Sasvim je moguće da se dogode slične malverzacije s delegatima kao prilikom izbora predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza', smatra Rimac.

Kaže da će i delegati na izbornom Saboru u svibnju imati dvojne osjećaje: 'Birat će se oportunistički i tražit će se šef stranke koji će pojedinim delegatima omogućiti da budu u dobitnoj skupini jer im inače prijeti smjena. No pri izboru će se gledati i stranka u cjelini jer pogrešan odabir može uvjetovati daljnji pad popularnosti HDZ-a.'

Nakon afere Valpovo, pretpostavlja se da će do svibnja svi kandidati za šefa HDZ-a biti vrlo nervozni i da će zbog očiju javnosti ovakvih afera biti još i više.