SDP-OVE MJERE ZA SPAS TURIZMA

Petsto milijuna kuna spasilo bi sezonu

15.04.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Izmjena Zakona o PDV-u, odnosno njegovo smanjenje na usluge smještaja sa 10 na šest posto, izmjena Zakona o trgovini kojim bi se omogućilo lokalnoj upravi da određuje radno vrijeme trgovina te subvencioniranje kamata za daljnja dva indeksna poena na sve kredite vezane za turizam realizirane u ovoj godini putem HBOR-a, tri su mjere koje bi, prema SDP-u, spasile turističku sezonu ove godine

Te bi mjere, prema izračunima SDP-ovaca, državu stajale 500 milijuna kuna, ali na Iblerovu trgu uvjereni su da ova subvencija ne bi imala negativnog utjecaja jer bi porasli prihodi proračuna temeljem rezultata turističke sezone.

'Ovim mjerama osigurava se potpora iz proračuna. Od Sanadera Šukera može se samo čuti otkud se toliki novac može namaknuti. Oni očito ne vjeruju u sektor koji bi trebao spasiti proračun. Negativnog salda ne bi bilo jer bi to rezultiralo povećanim brojem noćenja i brojem gostiju', uvjeren je esdepeovac Slavko Linić.

Sve tri mjere, drže u SDP-u, treba hitno usvojiti, jer svi pokazatelji govore da će prihodi od ove sezone biti 10 posto manji, a i naši konkurenti već su počeli sa sličnim akcijama.

Bajsove mjere su kamilica - Gordan Maras

'Turska je smanjila porez u turističkom sektoru za 10 posto, Grčka subvencionira kredite u turističkom sektoru i dodatno investira u promociju svojih destinacija. Ako usporedimo PDV u turizmu s nekim zemljama u EU, dolazimo do zaključka da je, izuzev Italije gdje je ona kao i kod nas 10 posto, svugdje niža.

Portugalu na Malti je pet posto, u Španjolskoj sedam, a u Grčkoj devet posto. Umjesto da donosi konkretne mjere, hrvatska Vlada radi kozmetičke zahvate i donosi kamilicu od mjera za turizam od kojeg očekuje 50 milijardi, 'potpomaže' ga sa 50 milijuna kuna uzimajući novac ZAMP-u HRT-u i lokalnoj zajednici', kazao je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

O navodnoj ostavci ministra turizma Damira Bajsa u SDP-u, kažu, znaju samo iz novina jer premijer na pitanja o tome ne odgovara i prema javnosti se ponaša arogantno, grubo i neodgovorno.

'Umjesto da se Vlada bavi mjerama koje bi spasile turizam, ona se bavi sama sobom, svađa se i fizički obračunava. Situacija u kojoj se nalazimo zahtijeva rješenja odmah jer sutra je već kasno', zaključio je Linić.