VJERSKE SLOBODE

'U Hrvatskoj nema fanatizma, ali ima predrasuda'

29.01.2012 u 09:44

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana vjerske slobode, Udruga za vjersku slobodu u RH organizirala je svečanost na kojoj su dodijeljena priznanja za promicanje ljudskih i vjerskih sloboda

Na godišnjoj svečanoj skupštini Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj (osnovane 1994), održanoj sinoć u zagrebačkom hotelu Panorama, nagrađeni su zbog angažmana u promicanju ljudskih i vjerskih prava hrvatski predsjednik Ivo Jospović, građanin BiH Redžo Hamzić, pomoćnik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u RH Aziz efendija Hasanović, promotor mirotvornih okupljanja i bivši adventistički pastor te jedan od utemeljitelja ove udruge Tihomir Kukolja, katolički teolog svjetskog glasa i borac za vjersku slobodu prof. Hans Küng, katedralni župnik u Dubrovniku don Stanko Lasić, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem u riječkoj gradskoj upravi Srđan Škunca te viši savjetnik za osnovno i srednje obrazovanje u Sisačko-moslovačkoj županiji i pokretač ove udruge Josip Takač

Zbog spriječenosti, predsjednik Josipović je poslao svojega povjerenika za odnose s vjerskim zajednicama, dr. Stephena Nikolu Bartulicu, koji je pročitao njegovo pismo zahvale u kojem se kaže: 'Hrvatska je multikonfesionalna zemlja s dominantnom kršćanskom tradicijom u kojoj većinsko katoličanstvo stoljećima koegzistira s pravoslavljem i protestantizmom, gdje stoljećima postoji i islamska i židovska vjerska tradicija. U Hrvatskoj se slijede i ostale vjerske tradicije, a dio građana izjašnjava se ateistima, nereligioznima i agnosticima.

Hrvatski Ustav postulira slobodu mišljenja i izražavanja misli, što je jedna od tekovina kojima se ponosimo. Kao predsjednik Republike Hrvatske i kao građanin, poštujem religijska i ostala svjetonazorska uvjerenja svih hrvatskih građana. Od početka svga mandata prisustvovao sam vjerskim manifestacijama različitih vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj. Činit ću to i dalje. Primao sam i primat ću s poštovanjem i ubuduće predstavnike svih vjerskih zajednica čiji su sljedbenici hrvatski građani. Primao sam i primat ću i predstavnike udruga koje promiču nereligiozno poimanje svijeta.

U svom poslu, a i u životu općenito, uvijek se nastojim držati one Voltaireove maksime: 'Ne slažem se s tobom, ali ću uvijek braniti tvoje pravo na vlastito mišljenje.' Mislim da to treba biti temeljni princip demokratske komunikacije u Hrvatskoj, a u svjetonazorskim i vjerskim pitanjima poticaj svim građanima na poštivanje posebnosti različitih svjetonazorskih i religijskih identiteta, na snošljivost i težnju za uzajamnim upoznavanjem, te na jačanje dijaloških, ekumenskih i međukonfesionalnih inicijativa koje Hrvatskoj danas trebaju i trebat će joj u budućnosti.'

Program je obogaćen nastupom adventističkog Gospel ansambla Agape, atajnik udruge i voditelj programa Dragutin Matak, sumirajući stanje vjerskih sloboda u RH, kazao je da u nas nema fanatizma, ali ima, kako je istaknuo, predrasuda, da postoji otpor medija prema manjinskim zajednicama, kao i sporost institucija koje bi trebale riješavati pitanja od interesa crkava i vjerskih zajednica.

Predsjednica udruge Ljiljana Matković-Vlašić je tako podsjetila da su članice Hrvatske kršćanske koalicije na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dobile tužbu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije Protestanske reformirane crkve u RH, Crkve cjelovitog evanđelja i Saveza crkava Riječ života. Republika Hrvatska je isplatila presuđenu odštetu, ali Vlada RH i dalje odbija s tim zajednicama potpisati adekvatne ugovore te ih diskriminira.

Skup su pisanim porukama pozdravili predsjednik Sabora Boris Šprem i ostali uglednici, a članovima udruge i gostima su se obratili i posebni gosti iz inozemstva, glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu (IRLA) dr. John Graz, te tajnik IRLE za Europu, dr. Raafat Kamal. Gosti su govorili o teškim uvjetima za mnoge vjernike u svijetu, ističući činjenicu da 68 posto stanovništva planeta živi u zemljama bez vjerske slobode.