SUD REKAO SVOJE

Bandić nije uvrijedio Meića, ali ga je Meić oklevetao

27.01.2012 u 17:19

Bionic
Reading

Milan Bandić nije uvrijedio SDP-ova gradskog zastupnika Juricu Meića, ali je Meić oklevetao zagrebačkoga gradonačelnika, presudio je danas zagrebački Općinski kazneni sud

Nepravomoćnom presudom Meić je proglašen krivim za klevetu te u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti mora platiti novčanu kaznu od 15 prosječnih dnevnih dohodaka, ili 4849 kuna. Ne učini li to, ići će se na prisilnu naplatu ili će gradski zastupnik morati raditi za opće dobro. Meić mora platiti i 2000 kuna sudskih troškova te troškove odvjetnika.

Bandić je lani u travnju tužio Meića jer ga je na sjednici Gradske skupštine SDP-ov gradski zastupnik, nezadovoljan gradonačelnikovim odgovorom na pitanje kako je mogla biti izdana lokacijska dozvola za projekt 'Cvjetni' iako nije izgrađena šetnica koja bi spojila Gundulićevu ulicu s Cvjetnim trgom, upitao koliko se nakrao i kako ga nije strah Svevišnjega, a govori da je vjernik.

Meić je na tu tužbu odgovorio protutužbom u kojoj je tvrdio kako ga je Bandić uvrijedio jer ga je prozvao neradnikom.

"Kad budete jednom u svojem životu zarađivali za sebe za kruh, jednog dana kao mladi čovjek vjerojatno ćete to napraviti, onda ćete osjetiti što znači boriti se za svaku kunu, lipu svakog zaposlenog čovjeka. Još Vi to niste okusili", rekao je Bandić, zbog čega ga je Meić tužio.

Sud je ustvrdio da je Meić tu rečenicu izvukao iz konteksta iz kojega se vidi da mu Bandić nije rekao da je neradnik i da ništa ne radi te je oslobodio Bandića.

No, s druge strane, sutkinja je zaključila da je Meićeva izjava izrečena kao činjenica te da se ne može svrstati u uobičajenu retoriku i prepucavanje zastupnika.

Nekome reći da je dokazani kradljivac jest kleveta to više što Meićeva rečenica nije bila motivirana nijednom Bandićevom rečenicom, ustvrdila je sutkinja te istaknula kako za to nema opravdanja bez obzira na to što je riječ o Gradskoj skupštini. Pritom je podsjetila da se zastupnici u Tajlandu tuku, Italiji psuju, da je Nikita Hruščov lupao cipelom po stolu, "ali sve u kontekstu polemika i svađa", a, po njezinoj ocjeni, "u slučaju Meićeva istupa nije bilo motiva i razloga i njegov istup nije bio dio diskusije tijekom sjednice Gradske skupštine".

Bandić se, za razliku od Meića, nije pojavio na izricanju presude, a njegov odvjetnik Krešimir Krsnik izjavio je da je presuda očekivana, zakonita i pravedna.

"Sutkinja je poslala poruku političkim elitama - politika da, demokratska borba da, ali vrijeđanje ne", dodao je.

Najavivši žalbu, Meićev odvjetnik Mladen Prka rekao je da presudu treba pobiti.

"Činjenica je da se radi o političkoj borbi u političkoj areni i ovakva odluka može postati potencijalna opasnost u pogledu moguće zabrane govora i izražavanja mišljenja zastupnika", ustvrdio je Meićev odvjetnik.