Hrvatska BAUK ODGOVARA KOSOR

'Na dužnosnicima ćemo uštedjeti 1,7 milijuna kuna mjesečno'

U Kukuriku Vladi ima dvostruko više državnih dužnosnika, ustvrdila je jutros HDZ-ova Jadranka Kosor, no ubrzo je stigao demanti iz Vlade i iz usta ministra uprave Arsena Bauka

'Vlada je najavila smanjenje broja dužnosnika, a sad ih ima više. Uskoro će biti, čini mi se, i dvostruko više dužnosnika kojima se isplaćuju dužnosničke plaće. Međutim, još je nešto bitno: u novoj Vladi uveli su opet neograničeno korištenje kreditnih kartica za te nove dužnosnike. Dakle, povećali su broj onih koji mogu koristiti kreditne kartice bez limita. Proširili su broj onih koji imaju pravo na reprezentaciju, kreditne kartice i neograničeno trošenje novca poreznih obveznika', kazala je jutros novinarima u Saboru predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

U HDZ-u, naime, tvrde da je za vrijeme njihove Vlade bilo 80 državnih dužnosnika, dok je Kukuriku Vlada već došla do brojke 120. To se, međutim, ne slaže s računicom ministra uprave Arsena Bauka.

'U Vladi koju je vodila Kosor na mjestima pomoćnika ministara, državnih tajnika i ravnatelja uprava bilo je 229 ljudi, na istim mjestima u Vladi Zorana Milanovića ih ima 143, što je 86 manje. Prijepor nastaje u statusu ravnatelja uprava, to što su prije radili ravnatelji uprava, sada rade pomoćnici ministara i to kolege iz HDZ- a dobro znaju. Jedino što su oni ravnatelje imenovali pomoćnicima ministra, a onda su promijenili zakon i imenovali ih ravnateljima uprava u statusu službenika - ljudi rade isti posao, samo pomoćnici idu s promjenom vlasti, što je pošteno, a ravntelji ostaju, što nije pošteno', rekao je Bauk, poručivši da će novom raspodjelom Kukuriku vlada uštedjeti na plaćama oko 1,7 milijuna mjesečno.

Jedan od takvih ravnatelja uprava u statusu službenika je bio i glavni tajnik HSS-a Nenad Matić. Bauk ga nije imenovao, no kazao je kako je jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera imenovan rukovodećim službenikom bez ijednog dana u državnoj službi. 'Da je bio pomoćnik ministra, to bi bilo korektno, došao bi i otišao s politikom, ali ovako ostaje. To je jedan primjer, vjerojatno ima takvih puno, nismo još krenuli analizirati koga su oni imenovali. Jedan dio njihovih tajnika su danas pomoćnici ili zamjenici ministara', pojasnio je Bauk.

Novinari su Bauka upitali i što je s registrom službenika koji se počeo izrađivati u vrijeme HDZ-ove Vlade. 'Registar se vodi u Ministarstvu uprave, pokušavamo ga napraviti funkcionalnim. Do sada je 2.200 javnih ustanova napravilo popis i trenutno imamo oko 226.000 službenika. Cilj je da registar postane funkcionalan, a ne da kao sad služi za statistiku, to treba obaviti stručno i treba ga povezati s drugim tijelima državne uprave', zaključio je Bauk.

Usporedbu dužnosnika u Vladi Jadranke Kosor i Vladi Zorana Milanovića možete pogledati OVDJE.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još