RATNI ZLOČIN IZ VUKOVARA

Pravna država počela se baviti silovanim ženama

27.01.2012 u 08:43

Bionic
Reading

Žene silovane u ratnom Vukovaru u četvrtak su počele pristizati u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, gdje daju iskaz o proživljenim zvjerstvima. Ružica Erdelji govorila je gotovo tri sata

'Dobila sam snagu kao nikad prije, idem do kraja i nitko me neće zaustaviti! A pokušavaju to na sve načine, i lažima. Jača sam od stijene', poručila je ohrabrena Erdelji koja je nedavno, podsjetimo, prozvala čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da je u dvorištu Veleprometa pljuvao na silovane žene.

Erdelji se Stanimirovića, kaže, dotaknula i u svom iskazu. Detalje o tome nije iznosila, otkrivši tek da je izjavila da je tada bio u Vukovaru.

'Ne želim previše o tome, sve on zna. U iskazu se vežem samo na 1991. jer sam ja tada stradala. On uvijek nešto okreće. I govorim u ime svih žrtava, i ranjenih i onih kojih nema. Još mnogo ljudi nema. A nitko ne odgovara', kazala je Erdelji ističući da samo traži pravdu i svoj status, odnosno da ne bude 'građanka drugog reda'. Dvadeset je godina, dodaje, previše i očekuje da će pravda napokon pobijediti.

Iskaz bi i danas trebale dati neke od silovanih žena, a prikupljanje iskaza nastavit će se i idućeg tjedna. O stravičnim bi događajima moglo progovoriti ukupno dvadesetak žena s vukovarskog područja.

'Proces prijavljivanja žena koje su silovane tek je počeo. Nastavit ću danas i sutra razgovore sa ženama koje se prvi put prijavljuju. Nismo imali dosad sustavno istražena zlostavljanja, naša se odvjetništva nisu primala tog ratnog zločina i tek se sada ulazi u tu strašnu istinu', istaknula je Marija Slišković, autorica knjige 'Sunčica', u kojoj su iznesena traumatična iskustva žrtava.

Neke žene, nastavila je, i danas žele biti anonimne, 'što je logično jer nisu dobile status i priznanje da su žrtve'.
'Određen broj žena ostat će anoniman iz straha od počinitelja jer su te traume i prijetnje toliko snažno izražene da se ni 20 godina poslije nisu oslobodile straha od njih. Njihov je strah opravdan, one su prepuštene borbi manje grupe žena', navela je Slišković.

Šute i stoga jer je, dodala je, teško priznati obitelji što se dogodilo u logoru. Kod njihove bi djece to, kaže, izazvalo lom jer im to ne bi bilo jednostavno prihvatiti.
'Čini nam se da su se stvari pokrenule. Prošli se tjedan događalo jedno političko skretanje, ovdje se ne radi o politici, već o ratnom zločinu i tako treba ga i tretirati', rekla je. Pitanje silovanih muškaraca, istaknula je, još nije ni otvoreno.

Istaknula je i da su pokušale dogovoriti sastanak s Miloradom Pupovcem kako bi 'čuo i drugu stranu priče', ali u SDSS-u su im rekli da ga potraže u Srpskom narodnom vijeću.

Ružica Erdelji i Marija Slišković imaju samo riječi hvale za osječko Državno odvjetništvo, a pohvalile su spremnost tog odvjetništva da pomogne nesretnim ženama, način rada i tretman žrtava.