NAPUTAK MINISTARSTVA

Djecu u vrtiću uče o borbi protiv korupcije?!

15.04.2009 u 08:49

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo je dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u cijeloj Hrvatskoj naputak da u svojim ustanovama provedu aktivnosti kojima će se poticati sprečavanje korupcije u Hrvatskoj

'Molimo sve ravnatelje dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova da u svojim ustanovama provedu aktivnosti na temu suzbijanja korupcije sukladno dobi djece, odnosno učenika i učenica. To uključuje pisanje sastavaka, predavanja, radionice, parlaonice, okrugle stolove ili razgovore kojima će se poticati sprečavanje korupcije', stoji u obavijesti koju su na adrese ravnatelja ustanova uputili prof. dr. Dijana Vican i prof. Želimir Janjić, državni tajnici u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

U dopisu podsjećaju ravnatelje da je Vlada Republike Hrvatske 25. veljače 2009. godine počela antikorupcijsku kampanju pod sloganom 'Korupcija, to nisam ja' koja za cilj ima podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije i uključivanju građana u različite oblike njezina sprečavanja.

'U sklopu kampanje prikazuje se animirani televizijski spot 'Propast društva', a održat će se i antikorupcijski sajmovi na gradskim trgovima te druge promotivne aktivnosti, pa vas pozivamo da se djeca i mladi te radnici odgojnih i obrazovnih ustanova u njih uključe', piše u obavijesti Ministarstva znanosti, koje sve to obrazlaže činjenicom da MZOŠ u skladu s Nacionalnim programom suzbijanja korupcije 2006-2008. ima obvezu u suradnji s odgojnim i obrazovnim ustanovama razvijati moralne i društvene vrijednosti djece i mladih koje imaju iznimnu vrijednost u sprečavanju korupcije.

Ravnatelj Pomorske škole u Zadru Svetko Perković također je potvrdio da je dobio obavijest Ministarstva, koja je, kako je kazao, adresirana na kriva mjesta. 'Naputak sam primio, no uopće mi nije jasno što se od mene traži, niti mi je poznato na koji bih se način tu trebalo uključiti', kazao je rezignirano ravnatelj Pomorske škole u Zadru za Jutarnji list i istaknuo da škola nije prostor za takve smiješne ideje.