POLITIČKA ANALIZA

Zašto je Josipović napao Vladu?

27.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Politički analitičari smatraju da je kritika, koju je predsjednik Ivo Josipović uputio Vladi o nepostojanju gospodarske strategije, blaga i uvjetovana zaista teškom situacijom u kojoj se privreda u našoj zemlji nalazi i neće značiti dublji sukob. Smatraju kako Josipović tako pokušava zadržati poziciju nadstranačke osobe i popularnost nakon što SDP-ova Vlada, stranke kojoj je i sam pripadao, počne povlačiti nužne nepopularne poteze

Iako se u javnosti impliciralo da je Josipović nezadovoljan što mu je Vlada naknadno odlučila smanjiti povlaštenu mirovinu nakon što je to već učinila saborskim zastupnicima kako on ne bi ostao jedini političar koji će moći koristiti tu pogodnost, ipak se ne predviđa razbuktavanje sukoba. Barem ne za sada.

Politički analitičar Davor Gjenero da se Josipović od Vlade distancira s računicom da zadrži popularnost nakon što Vlada počne donositi nepopularne odluke i na taj način zadrži poziciju nadstranačke osobe. 'Tijekom Vlade Jadranke Kosor Josipović je imao poziciju engleske kraljice, a ugled mu je proizlazio iz situacije da je nepogrešiv jer nije sudjelovao u donošenju odluka. Uzimanjem distance prema novoj administraciji - prije nego je Vlada počela povlačiti nepopularne poteze koji će biti nužni - Josipović pokušava zadržati svoju popularnost', objašnjava Gjenero. On smatra da se radio o racionalnom potezu s Jospovićevog gledišta te da se on u budućnosti neće mnogo miješati u rad Vlade osim po pitanjima vanjske politike.

Prema mišljenjuprofesora sa Pravnog fakulteta Ivana Rimcapredsjedniku je izletjela manje-više realna izjava. 'Vlada se bavi proračunom bez naznaka kako misli daljnje upravljati gospodarstvom, kako privući gospodarske investicije ili osigurati gospodarski rast', kaže Rimac. On se pita što će napraviti ako realni sektor gospodarstva ne ostane u sadašnjem opsegu.

Smatra da je Vlada već trebala djelovati i udariti na plaće administracije zaposlene u državnom sektoru. Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo odrediti stopu i sve srezati jednako.

Očito je da Vlada čeka pristupanje EU koje bi trebalo riješiti probleme. Riječ je o modelu Jadranke Kosor, završimo pregovore s EU-om pa će investicije doći. Ni politolog Branko Caratan ne smatra da će se iz svega razviti sukob Vlade i predsjednika jer je riječ o komentaru kako je gospodarska slika teška. On čak ni ne misli da se radilo o kritici.

'Obično se Vladi daje 100 dana mira, ali situacija je teška pa se rezultati očekuju prije', kaže Caratan. Što se tiče eventualnog napada na Vladu, objašnjava Rimac, Josipović jako dobro zna kolike su mu ovlasti i dokle može ići. Budući da je izabran direktno na izborima, od njega ljudi, smatra Caratan, očekuju da šalje poruke i komentira događanja. Poruka bi bila i smanjenje predsjednikovog ureda i pripadajućih troškova. Cartan kaže da se s godinama od Tuđmana naovamo ured smanjivao, ali teško je reći je li to dovoljno smanjenje.

Mir u odnosima između predsjednika i Vlade može se očekivati sve dok se jedni drugima ne budu miješali u posao, ali s obzirom na tešku situaciju u kojoj se zemlja nalazi, teško je očekivati da će idilični odnosi potrajati.