RASIPNI PRAVOSUDNI RESOR

Država HRT-u plaća visoku najamninu, a HRT joj ne plaća PDV!

26.01.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Orsat Miljenić mjesec je dana na dužnosti ministra pravosuđa, no vrlo vjerojatno još nije uspio obići cijelo svoje ministarstvo. Razlog je to što je Ministarstvo pravosuđa razbacano na čak jedanaest lokacija u Zagrebu. Pritom većina prostora u kojima su smještene pojedine jedinice Ministarstva nije državno vlasništvo, nego se na temelju različitih ugovora o najmu mjesečno najmoprimcima iz blagajne Ministarstva pravosuđa na račune slijeva više od pola milijuna kuna, otkriva Večernji list

Ukupni troškovi koje Ministarstvo godišnje plaća za najam i režije penju se čak do 8 milijuna kuna! Troškove koji proizlaze samo iz toga što je Ministarstvo razbacano na toliko lokacija, a u koje se ubrajaju stavke prijevoza zaposlenika s jednog mjesta na drugo, troškovi kolanja korespondencije, kao i velik gubitak vremena, nitko nije ni pokušao izračunati.

No ako se u obzir uzme da se danas u Zagrebu zgrada od 5000 do 6000 četvornih metara može kupiti po cijeni do 1500 eura po kvadratu, proizlazi da bi Ministarstvo pravosuđa moglo samo iz dvogodišnjeg najma kupiti potpuno novu zgradu u koju bi smjestilo sve svoje službe, ističe Večernji list

Najveća stavka u razbacivanju novca za najam je prostor u samom središtu grada, u Dežmanovoj 6 i 10, gdje je na 4152 četvorna metra smješten kabinet ministra, četiri uprave i tajništvo Ministarstva. Riječ je o zgradama koje su vlasništvo Hrvatske televizije, a u njih se Ministarstvo pravosuđa uselilo još 2004. godine, u ministarskom mandatu Vesne Škare-Ožbolt. Po ugovoru o najmu koji je tada sklopljen (i to na neodređeno vrijeme), HTV-u se plaća mjesečni najam od 421.845 kuna. Kasnije je sklopljen aneks tog ugovora, tako da sada najam prelazi pola milijuna kuna svakog mjeseca! Država, dakle, plaća HTV-u enormnu najamninu, i to za prostor koji je potpuno nepraktičan jer u njega ne stane ni pola Ministarstva, prometno je nedostupan, a istovremeno HTV državi ne plaća PDV!

'Neprihvatljivo je to da Ministarstvo bude dislocirano na toliko lokacija. Pokušat ću to riješiti, odnosno ujediniti Ministarstvo na jednoj lokaciji', izjavio je ministar Miljenić koji je zatekao niz neracionalnih ugovora o najmu koji ga obvezuju što god mislio o njima.