Hrvatska PROSVJED PRED HRVATSKIM VODAMA

'Sanirajte potok Gorjak jer je opasan po ljude!'

  • Autor: tportal.hr
  • 26.1.2012 13:31:33
  • 26.1.2012 13:03:19

Aktivisti udruga Zelena akcija iz Zagreba i Ekoturistiko iz Brdovca izveli su prosvjedni performans ispred Hrvatskih voda pod nazivom 'Što MULJate?'. Tom su prosvjednom akcijom, kako su rekli, Hrvatskim vodama i drugim nadležnim državnim institucijama poslali zahtjev za sanaciju zagađenja koje desetljećima nastaje iz tvorničkih pogona Plive i Kvasca

Nevladini su aktivisti su performansom u Vukovarskoj ulici upozorili da su Hrvatske vode, zajedno s drugim državnim institucijama, suodgovorne za zagađenje u potoku Gorjak i Savi jer su Plivi svih ovih godina uredno izdavali vodopravnu dozvolu unatoč zagađenim otpadnim vodama koje su se svih ovih godina ispuštale u potok Gorjak.

Iako su vodopravnu dozvolu na uvid tražile razne nevladine udruge, Hrvatske vode je odbijaju predočiti javnosti. 'Još početkom 2008. godine Hrvatske vode naložile su Plivi i Kvascu sanaciju potoka Gorjak, no sanacija nije niti započela', stoji u priopćenju kojeg potpisuju Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije i Vlasta Petrač, dopredsjednica udruge Ekoturistiko.

Još je prije četiri godine, podsjećaju nevladini aktivisti, Institut Ruđer Bošković objavio studiju koja pokazuje da je mulj u potoku Gorjak vrlo toksičan, a posebice zabrinjava visoka koncentracija antibiotika. No, do sanacije nije došlo jer se 'čekalo da se Pliva i Kvasac dogovore u kojem će omjeru financirati sanaciju koja je procijenjena na oko 80 milijuna kuna'.

'Zahtijevamo od Hrvatskih voda da javnosti nakon tri godine čekanja prezentiraju rok do kojeg će se izraditi i u javnosti objaviti istraživanje o potencijalnoj rezistentnosti bakterija iz potoka Gorjak na antibiotike.

Zahtijevamo i da prezentiraju rok do kojeg će se izraditi i u javnosti objaviti istraživanje kojim će se utvrditi da li je došlo do kontakta između zagađivala iz potoka Gorjak i vodocrpilišta Šibice koje se nalazi samo četiri kilometra nizvodno i pitkom vodom opskrbljuje 120.000 ljudi', poručili su na prosvjedu aktivisti Zelene akcije i Ekoturistika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još