'NEKOMPETENTNOST U RADU'

Pljušte ostavke u Programskom vijeću HRT-a!

26.01.2012 u 17:47

Bionic
Reading

Zbog 'nezadovoljstva radom Programskog vijeća koje je u proteklih 10 mjeseci pokazalo svoju nekompetentnost u obavljanju povjerene mu izuzetno važne zadaće: zastupanja i zaštite interesa javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskoga i televizijskoga programa te multimedijskih usluga, kao i sudjelovanja u postupku izbora Uprave i glavnih urednika HRT-a', Viktorija Car odlučila je podnijeti ostavku na članstvo u Vijeću, koju je i obrazložila na gotovo četiri stranice, a Milan Kujundžić svoju je već ranije najavljenu ostavku podnio zbog kandidature za predsjednika HDZ-a

Tekst svoje ostavke Car je podijelila vijećnicima kazavši da je smatrala pristojnim doći na sjednicu i kratko im reći zašto je donijela odluku o ostavci koju, istaknula je, smatra 'moralnim činom', a ne im samo poslati mail. Napomenula je da je

htjela predložiti i kolektivnu ostavku, ali nakon što je vidjela današnji dnevni red, shvatila je, kaže, da su pod tepih gurnute važne teme te da Programsko vijeće nastavlja u formalnom stilu kao da sve savršeno funkcionira, a vidi i da su vijećnici zadovoljni svojim radom, pri čemu se izbjegava kritika i zbija čvrsti kordon za zaštitu nekompetentnosti na svim razinama HRT-a. Ipak, pohvalila je Hrvatski radio kazavši da on donekle dostojanstveno pokušava opstati, ali i zaključila da se na javnoj televiziji pokušava ostvariti osobne interese novcem građana.

Njezinu oštru kritiku predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić Rotar nazvala je 'osobnim stajalištem i nizom paušalnih i neargumentiranih ocjena Vijeća, čiji je rad bio vrlo uspješan i zahvaljujući kojemu je HRT uopće mogao nastaviti raditi i baviti se programom, a nije se bavilo cenzurom'. Problematična su, premda iz različitih razloga, i dalje događanja oko priloga o Vukovaru emitiranome u Dnevniku 20. studenoga 2011. i svemu što se dogodilo nakon toga.

Među onima koji su i započeli priču o tome prilogu zabrinuti nad mišljenjem javnosti bio je vijećnik Josip Čerina, koji je i ovaj put osjetio potrebu posegnuti za svojim statistikama koje revno vodi o aktivnostima članova Vijeća pa je tako, ožalošćen odlaskom Viktorije Car sa sjednice odmah nakon podnošenja ostavke, prigovorio da je 'mogla ostati još koju minutu i vidjeti što o njezinoj paljbi koju je sasula misle ostali vijećnici, ali ona je zakasnila na onu sjednicu na kojoj je Vijeće raspravljalo o prilogu o Vukovaru'.

'Ovo je dio plana upućenog rušenju saziva Vijeća i žao mi je što se daju ostavke i ne razumijem zašto se neki uopće javljaju za ovu časnu dužnost ako ne mogu izdržati rad. Mogla je barem jučer poslati pismo pa bi se vidjelo bi li joj se danas uopće dalo da uopće obrazlaže, jer je ovo praktički napad na nas i našu ulogu koju smo imali i ja ne tajim da sam zadovoljan i ponosan da nisam kasnio ni na jednu sjednicu', istaknuo je Čerina.

TKO TRAŽI OSTAVKE SVIH TIJELA HRT-A I ČIJI SU GUŠTI?

Prije Viktorije Car, ostavke na članstvo u Programskom vijeću HRT-a dali su Sanja Ivić i Ante Tomić, čime je Vijeće spalo na sedam članova, a nedavno su udruge civilnoga društva, ali i Izvršni odbor Ogranka HND-a na HTV-u, Izvršni Odbor SNH Ogranak HTV-a te zaposlenici HRT-a zatražili ostavke svih tijela HRT-a.

Programsko vijeće sada, dakle, ukupno ima sedam članova, koliko mu je potrebno za kvorum. Vjećnici su prihvatili sve ostavke i poslali ih Saboru koji ih treba potvrditi i izabrati nove članove. Osim HDZ-ovca Kujundžića, troje vjećnika izabrani su iz kvote koju ima oporba pa bi se opet trebali birati iz kvote oporbe. Međutim, sada je oporba HDZ pa bi ta stranka mogla u potpunosti pokriti PV.

Ako još jedan vijećnik podnese ostavku, više nema kvoruma pa bi Sabor morao raspustiti sadašnje i izabrati potpuno novo vijeće. Ivo Goldstein iz kvote bivše oporbe kazao je da on ostavku neće dati i to iz dva razloga: 'Glavni je da svojom nazočnošću u Vijeću čuvam načelo javnosti njegova djelovanja, a drugi je što znam da bi mojom ostavkom neki bili vrlo zadovoljni, a takvima ja ne dam gušta'.

O moralu i stručnjacima opće prakse - od uzgoja koza do izbora

Kolega mu Petar Lovrić ustanovio je da je 'Car njih sve uvrijedila, jer kazavši da je podnošenje ostavke moralni čin, znači da su svi drugi nemoralni'. 'Mi radimo i posljedica našega rada je da je rad HRT-a sve bolji i bolji', smatra Lovrić pa je i on zaključio u Čerininom tonu 'da je sve ovo bilo očekivano i to je pokušaj da se spriječi Vijeće, i od udruga u kojima Car sjedi i koje održavaju tematske sjednice koje bi ona htjela da se održavaju, a te se udruge bave od uzgoja koza do izbora, sve stručnjaci opće prakse', zaključio je Lovrić i pozvao 'Europsku komisiju da zaustavi pritisak politike na članove kuće i vijeća, jer se njih ismijava što je prešlo svaki dobar ukus'.

U iznošenje daljnjih opaski upustio se očekivano i Josip Jović, koji je pozdravio sve što je Zgrabljić Rotar kazala o radu PV-a i ostavci Viktorije Car te je pozvao prisutne da 'pogledaju slike na zidu koje prikazuju sve ravnatelje HRT-a koji su od prvog do zadnjeg izabrani političkim postavljanjem, a jedino sadašnji ravnatelj nije i Uprava možda nije idealna, ali se na nju može osloniti'. 'U ovim ostavkama vidim plan rasturanja Vijeća i ponovnu uspostavu političke kontrole nad HRT-om i to je krajnji cilj što se vidi i iz svih rasprava koje su prethodile zadnjim ostavkama. Riječ je o organiziranoj i orkestriranoj akciji.'

U raspravu se htjela uključiti i predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks, ali je Zgrabljić Rotar odlučila da je vrijeme da se posvete opsežnom dnevnom redu zbog kojega je i zakazana današnja sjednica, a koja je započela u idiličnim tonovima izraženima u riječima Milana Kujundžića, koji je svoju ranije najavljenu ostavku podnio zbog kandidature za predsjednika HDZ-a, a pritom je istaknuo da je to učinio zbog izbjegavanja spočitavanja sukoba interesa te da mu je 'bila čast sjediti na ovom mjestu' te da HRT smatra 'najboljom medijskom europskom kućom i da su, kad je bilo i disonantnih tonova, bili na istom tragu da HRT učine što boljim'.

U travnju počinje javna rasprava o Ugovoru Vlade i HRT-a

U nastavku sjednice, Zgrabljić Rotar najavila je početak javne rasprave o Ugovoru između Vlade i HRT-a, kojim se na petogodišnje razdoblje treba definirati programske obveze javnog servisa. Javna bi rasprava, predložila je, trebala početi 10. travnja, a Vijeće je zadužilo Upravu HRT-a da predloži osnivanje stručne radne skupine za izradu Ugovora kao i osnivanje radne skupine za izradu ugovora, te osnivanje povjerenstva za izradu akata te povjerenstva za praćenje izrade Ugovora.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac najavio je da će Uprava 'u roku od tjedan dana obavijestiti Vijeće o tome, a vrijeme javne rasprave bit će prilika da se raspravi o kvaliteti programa. Ugovor će dati kvalitativni i kvantitativni smjer u kojemu ćemo se razvijati, riječ je o ključnom dokumentu za razvoj HRT-a', zaključio je Popovac.