'NEMA RASKOLA'

Kalmeta objasnio zašto je podržao Kukuriku u Saboru

26.01.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Nakon što se jučer 'odmetnuo' od svog Kluba zastupnika HDZ-a i odlučio, suprotno stavu kluba, podržati ukidanje povlaštenih mirovina, Božidar Kalmeta danas je u Saboru progovorio o tome što se jučer zapravo dogodilo

'Ovaj zakon treba podržati jer moramo dijeliti sudbinu građana i u tom smislu i ja ću apsolutno podržati ovaj zakon', tim riječima Božidar Kalmeta jučer je u raspravi o ukidanju povlaštenih mirovina najavio da će i on to podržati.

Ne bi to bilo ništa čudno da HDZ nije zauzeo stav da će oko toga biti suzdržan i da nije prava rijetkost da neki zastupnik HDZ-a glasa suprotno od stava svog kluba.

'Ja sam rekao ono što sam rekao i iza toga stojim. Naša mišljenja se ustvari razlikuju u nijansama jer stav kluba je da treba isto mirovine zastupnika obračunavati kao i drugim građanima, dakle po općem mirovinskom zakonu, ali je stav kluba bio da se bude suzdržan s obzirom na to da nisu obuhvaćeni svi državni dužnosnici. Ja sam diskutirao i rekao da, što se mene tiče, zakon treba prihvatiti i da ću za zakon glasovati i tako sam se ponašao', pojasnio je jutros Kalmeta što se to zapravo dogodilo jučer.

Upitan može li se njegov stav tumačiti i kao da je došlo do raskola u stranci, Kalmeta je kazao da nema 'apsolutno nikakvog raskola'.

Kalmeta: Ne pada mi na pamet uzeti povlaštenu mirovinu!

Ovakav stav Kalmete oko povlaštenih mirovina zapravo i ne iznenađuje. Naime, prije nekoliko dana Kelmata je zadarskim medijima već rekao da ne misli aktivirati svoju saborsku mirovinu.

'Ma kakvi! Takvo što mi nije palo na pamet! Ne bih uzeo tu povlaštenu mirovinu ni da znam da ću kao umirovljenik jednog dana biti gladan kruha. Ne bih se tako izblamirao ni da se radi o mirovini od 100.000 kuna!' rekao je Kalmeta za Zadarski regional.

Novinare je zanimalo i jesu li se u stranci zbog njegovog mišljenja naljutili. 'Ne, apsolutno ne. Gledajte, mi smo veliki klub i ne bi bilo dobro da baš svi o svemu isto mislimo', rekao je Kalmeta

No, razmišljanje suprotno klubu ipak nije uobičajeno. 'Pa dobro, evo, radimo iskorake i u tom smislu', pojasnio je Kalmeta

Iako je prilikom rasprave najavio da će podržati izmjene zakona, na samom glasovanju nije se pojavio. Novinarima je jutros rekao da je sinoć zakasnio i pojavio se kada u Saboru više nije bilo nikoga.

No, i da je došao na vrijeme, njegov stav se ne bi mijenjao. 'Glasao bih onako kako sam rekao. Ne mogu govoriti jedno za saborskom govornicom, a glasati drukčije', zaključio je Kalmeta