Hrvatska PODLEGAO STRANAČKOJ STEZI

Kajin ipak podržao ukidanje saborskih mirovina

Iako je u današnjoj saborskoj raspravi o ukidanju povlaštenih saborskih mirovina kritizirao ukidanje privilegija onima koji su više od dva mandata u Saboru, a prije neki tjedan i sam na jedan dan aktivirao saborsku mirovinu, IDS-ov Damir Kajin ipak je na kraju podržao izmjene zakona prema kojima bi se saborskim zastupnicima ubuduće mirovina obračunavala po općim propisima

Sa 80 glasova za i 12 suzdržanih saborski su zastupnici izglasali izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru prema kojima će se mirovine saborskih zastupnika, ustavnih sudaca te glavnog državnog revizora ubuduće obračunavati po općim propisima. Drugim riječima, više se neće moći dogoditi da zastupnici sa 40 godina radnog staža ostvare pravo na 17 tisuća kuna mirovine, već će najviša najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža.

Dvanaest suzdržanih glasova došlo je iz redova HDZ-a, čiji je Josip Salapić još jutros najavio da će pri glasovanju biti suzdržan. Nešto drugačiji stav prilikom rasprave imao je HDZ-ov Božidar Kalmeta.

'Ovaj zakon treba podržati jer moramo svi dijeliti sudbinu građana i u tom smislu i ja ću apsolutno podržati ovaj zakon', govorio je prijepodne Kalmeta. Repliku na njegovo izlaganje zatražila je i sama predsjednica stranke Jadranka Kosor, no kako se prekasno javila, nije se saznalo da li je stranačkom kolegi htjela poručiti da će HDZ ipak biti suzdržan.

Nemoguće je bilo i otkriti bi li Kalmeta svoje riječi iz izlaganja proveo u djelo jer se na samom glasovanju nije pojavio, kao ni pola njegovog kluba zastupnika i šefica stranke Kosor.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još