POUČAK ARSENA BAUKA

'Da zastupnike plaćamo po učinku, primali bi 1.500 kuna mjesečno'

25.01.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Nakon što je u javnosti kao bomba odjeknuo podatak o štedljivom novom ministru uprave Arsenu Bauku, koji je u četiri godine sjedenja u Saboru uspio prištedjeti gotovo milijun kuna, pokušali smo iščitati kakva se poruka time poslala javnosti

Voditelj Centra za politološka istraživanja i profesor na Hrvatskim studijima, Anđelko Milardović, ne smatra da je problem u Arsenu Bauku kao takvom, nego u činjenici da je politika jedna od najprofitabilnijih djelatnosti u Hrvatskoj.

'Čovjek ima tu crtu štedljivosti, netko drugi ima crtu rasipnosti, ali poruka je jedna – politika je visokopozicionirana i profitna djelatnost. Da bi čovjek došao to takve plaće i takvih privilegija, mora izaći na izbore i, naravno, postati saborski zastupnik. S druge strane, plaće i privilegije saborskih zastupnika u prosjeku su više od plaća redovnih sveučilišnih profesora, kirurga, znanstvenih savjetnika', rekao je Milardović u razgovoru za tportal.

'Tako se, dakle, čak i ljudi s elitnim zanimanjima, vrhunskim znanjima i znanstvenim znanjima nalaze dobrano ispod saborskih zastupnika. Ako jedan redoviti sveučilišni profesor u trajnom zvanju ima plaću od 12 tisuća kuna, a saborski zastupnici 18 tisuća, onda se čovjek pita zašto studira, uči i obrazuje se cijeli život. To je demotivirajuće', ističe prof. Milardović.

No, najveći problem čak nisu (pre)visoke plaće i privilegije, nego njihov nesrazmjer u odnosu na postignuti učinak.

'Kad čovjek malo zbroji učinak saborskih zastupnika u tih zadnjih 20 godina i shvati da su ogolili i oglodalo društvo do kosti i za nagradu imaju takve plaće, ispada da bi im plaća, da bi bila u skladu s učinkom, trebala iznositi oko 1.500 kuna', poentira Milardović.

I psihologinja Mirjana Krizmanić u razgovoru za tportal ističe da je poruka javnosti i više nego jasna: 'Zato i imamo toliko stranaka i kandidata na izborima jer se političari bogate na leđima naroda koji sve teže živi. Meni bi bilo neugodno da sam na njihovom mjestu.'