Hrvatska POLJOPRIVREDNA ZEMLJIŠTA

Njemačka pomaže u razminiravanju

Zahvaljujući pomoći njemačke vlade domaća tvrtka Istraživač ubrzo će razminirati 75 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta kod osječkog prigradskog naselja Tenja

Danas potpisanim ugovorom između njemačke udruge Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hrvatskog centra za razminiravanje, Grada Osijeka i izvođača radova, tvrtke Istraživač, zaključen je projekt vrijedan 350 tisuća kuna.

Potpisivanju ugovora u osječkoj gradskoj upravi prisustvovao je izaslanik njemačkog veleposlanika, pukovnik Ralf H. Mayer, a u ime Grada Osijeka ugovor je potpisala zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković.

Udruga ASB ovim projektom nastavlja uspješan model financiranja razminiravanja u Hrvatskoj, koji se temelji na suradnji s jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama za razminiravanje, HCR-om i njemačkom vladom kao financijerom.

Lokalne uprave potrebu izražavaju pismom namjere, izvedbeni plan razminiravanja izrađuje HCR u suradnji s ASB-om, nakon čega udruga kod njemačke vlade aplicira za sredstva. Iz lokalnog budžeta osigurava se dio sredstava, a Njemačka sufinancira i do 90 posto troškova projekta.

Suradnja na projektu u Tenji počela je lani u listopadu razgovorom Wolfganga Raschke iz ASB-a s dogradonačelnicom Lovoković. Projekt je zatim nominiran prema njemačkoj vladi i već 17. siječnja potpisan je sporazum o sufinanciraju razminiranja, a danas i ugovor s izvođačem.

Vladimir Franjić, direktor Istraživača iz Nuštra, tvrtke sa 55 zaposlenih radnika, najavljuje da će posao biti gotov prilično brzo, u 11 radnih dana.

'Dinamika ovisi i o vremenskim prilikama, ali 11 dana bit će nam dovoljno, pogotovo jer imamo strojnu podršku', zaključio je Franjić.

Prema podacima ASB-a, od 2001. do 2007. godine njemačka vlada putem Ministarstva vanjskih poslova donirala je pet milijuna eura pomoći za humanitarno razminiravanje 3,72 milijuna četvornih metara zemljišta u Hrvatskoj. Godišnje preko ASB-a Njemačka u ove projekte ulaže između od 800 tisuća i milijun eura, a posao odrađuju domaće tvrtke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još