PLODNA SURADNJA

Američko-hrvatski tim ispraćen u Afganistan

14.04.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Prvi američko-hrvatski Operativno-mentorski tim za vezu (CS OMLT) u kojem su pripadnici Oružanih snaga RH i američke vojske Nacionalne garde Minnesote, nakon uspješno provedene obuke, svečano je danas ispraćen u misiju NATO-saveza ISAF u Afganistan, gdje će biti zadužen za mentorstvo Afganistanske nacionalne vojske (ANA)

ZAGREB - Mentorski tim čini dvanaest hrvatskih i dvanaest američkih vojnika, doznaje se od Ministarstva obrane (MORH).

Vodeća nacija u CS OMLT-u je Hrvatska, a zapovjednik Operativo-mentorskog tima je bojnik Ivan Galović.

Na svečanom ispraćaju pripadnika CS OMLT-a na vojnom dijelu Zračne luke "Pleso" uspješnu misiju u Afganistanu i sretan povratak obiteljima poželio je zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan", brigadni general Ivan Jurić. Istaknuo je kako je upućivanje prvoga zajedničkog CS OMLT-a u Afganistan rezultat višegodišnje iznimno uspješne i plodne suradnje Nacionalne garde Minnesote i Oružanih snaga RH.

Upućivanje prvoga zajedničkog CS OMLT tima pokazatelj je učinkovitog i uspješnog rada kroz koji se steklo međusobno povjerenje, što u konačnici rezultira zajedničkim sudjelovanjem u ISAF-u. Mogu reći da su pripadnici OMLT-a kroz obuku u svojim zemljama, ali i kroz zajedničku obuku na vojnom poligonu Gašincima, dostigli sposobnosti koje jamče uspješnu, učinkovitu provedbu misije, rekao je Jurić.

Obuka koju su prošli, stečeno iskustvo u međunarodnim misijama i iskustvo hrvatskih vojnika u Domovinskom ratu garancija su uspješne provedbe te iznimno složene, zahtjevne zadaće, istaknuo je brigadni general Jurić.

Prvi multionacionalni CS OMLT tim bit će upućen na sjever Afganistana, u Mazar e Sharif, a zadaća će mu biti mentorstvo afganistanske Nacionalne vojske u izvidništvu, topništvu i inženjeriji te Zapovjedne satnije i Stožera bojne.