Hrvatska MINISTRICA HOLY:

'Naplaćivanjem vrećica smanjila bi se količina smeća'

Žalosno je da od više od 13.000 koncesija koje Hrvatska ima godišnje uprihodujemo svega 600 milijuna kuna. To je sramotno. Ako jedna industrija, koju neću imenovati, ima obrtaj na godišnjoj razini veći od dvije milijarde kune od prodaje vode, a plaća 20 milijuna kuna za koncesije za crpljenje te vode, to je velik nerazmjer kojim se može pozabaviti Ministarstvo financija – kazala je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy za posjeta Međimurskoj županiji

Istaknula je, uz ostalo, da u Ministarstvu nisu skloni zabrani korištenja plastičnih vrećica jer bi to moglo izazvati probleme.

– Najučinkovitiji je način da se zabrani besplatno davanje vrećica. Tada bi se ponovno vratila navika nošenja platnenih torbi i košara – kazala je ministrica Holy. Smatra da se prema otpadu treba odnositi kao prema korisnoj sirovini, a ne kao prema smeću. – Mnoge se države doslovce bore za otpad koji kao izuzetno vrijedna sirovina postiže visoke cijene na međunarodnim burzama – kazala je. Župan Ivan Perhoč smatra da je sustav naknada za PET ambalažu ponižavanje građana koji moraju kopati po kontejnerima.

– Sustav prikupljanja ambalaže može se riješiti i na druge načine, na primjer sustavom kaucija. Time će se izbjeći da se ljudi tuku za ambalažu. Instrumenti politike zaštite okoliša u normalno uređenoj državi ne mogu se koristiti kao instrument socijalne politike. To je nakaradno – istaknula je ministrica Holy. Zaključila je da je Međimurska županija svijetli primjer u postupanju s otpadom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još