BEZ PREDSTAVNIKA NAJVEĆE VJERSKE ZAJEDNICE

Zašto su biskupi i nuncij izbjegli slavlje u Saboru?

Bionic
Reading

Dok su se sinoć nakon što su birališta zatvorena u Hrvatski sabor slili političari svih boja i oblika, brojni članovi diplomatskog zbora, ali i predstavnici vjerskih zajednica u RH, netko je ipak nedostajao. U Saboru se nije pojavio nijedan predstavnik najveće vjerske zajednice u Hrvatskoj, Katoličke crkve. Diplomatskom zboru se nije pridružio niti vatikanski nuncij u Hrvatskoj

Mjesec dana nakon konstituirajuće sjednice Sabora koju su uveličali prvaci Katoličke crkve u Hrvatskoj, predsjednik HBK, nadbiskup Marin Srakić i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, ali i vatikanski nuncij, monsinjor Mario Roberto Cassari, na sinoćnjem okupljanju u Saboru nije se pojavio nijedan predstavnik Katoličke crkve.

Biskupi su u više navrata isticali poruku pape Benedikta XVI. tijekom njegovog posjeta Hrvatskoj koji je afirmativno govorio o pristupanju u EU. Na tragu toga, kako doznajemo, nejedinstvenog stava, biskupi su prije referenduma pozivali na glasanje za EU.

U saborskom protokolu potvrdili su nam kako su im pozivnice odaslali, no kako su se ispričali zbog nedolaska. Iako do glasnogovornika HBK-a Zvonimira Ancića nismo mogli doći, glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc rekao nam je kako je kardinal Bozanić imao druge obveze te kako biskupi nedjeljom imaju mnogo obaveza. Uz to je, dodao je Franc, u tijeku ekumenski molitveni tjedan pa su biskupi zauzeti.

Iako na molitvenom tjednu sudjeluju i predstavnici Pravoslavne i protestanskih crkvi, oni su se sinoć u Saboru pojavili. Tako je došao mitropolit Jovan u ime Pravoslavne crkve, kao i predstavnici Židovske općine, predstavnici Evangeličke, Babtističke i Pentakostalne crkve. Izostali su samo predstavnici Katoličke crkve, a nije došao niti predsjednik Mešihata Islamske zajednice, muftija Ševko Omerbašić.

Iako je došlo oko 50 predstavnika diplomatskog zbora, nije im se pridružio vatikanski nuncij. U nuncijaturi su nam kratko rekli kako je imao druge obaveze.