VESNA PUSIĆ PRIZNALA

'Slažem se da je trebalo tri-četiri mjeseca rasprave'

20.01.2012 u 21:33

Bionic
Reading

Samo dva dana prije referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je gostovala u Splitu na okruglom stolu u organizaciji lokalne televizije Kanal 5. Okrugli stol bio je održan u hotelu Park na Bačvicama, a moderator je bio novinar Saša Ljubičić. U Splitu nije bilo ispada i incidenata, ali je ugođaj bio mediteranski temperamentan i živopisan, na trenutke i na rubu komedije. Vesna Pusić se u toj situaciji odlično snašla ležernim, neprotokolarnim pristupom

Na okruglom stolu su sudjelovale redom pristalice europske opcije, netko otvoreno, a netko s rezervom. Uz dogradonačelnika Juru Šundova, sudjelovao je i saborski zastupnik HNS-a iz Splita Srđan Gjurković, poduzetnici Miro Kučić i Hrvoje Marušić, Visko Haladić iz Županije te ravnatelj Galerije Meštrović Andro Krstulović Opara

Vesna Pusić je ponovila svoj stav i stav Vlade RH po pitanju referenduma te naglasila da je 22. siječnja bio zadnji rok za referendum, a da bi se ostvario ulazak u EU 1. srpnja 2013. 'Slažem se da bi za ovakva pitanja bila potrebna i tri-četiri mjeseca otvorene rasprave, ali u ovoj situaciji, kada nova vlada mora donijeti proračun za ovu godinu, a u što ulaze i projekcije za 2013. godinu, bilo je neophodno riješiti pitanje ulazimo li ili ne', rekla je Vesna Pusić.

Zanimljivo je bilo izlaganje čelnika HUP-a Dalmacije Hrvoja Marušića koji je jasno definirao trenutnu situaciju. 'Mi smo protekla dva desetljeća prokockali svoju šansu, sada smo na dnu, Europska unija je zapravo naša druga šansa. U tom novom okviru s jasnim pravilima, mi se možemo nadati usponu gospodarstva. Bez gospodarstva nemamo o čemu razgovarati. Mi sada u Dalmaciji imamo niz projekata koji su na čekanju zbog neučinkovite državne administracije. Očekujemo i od nove vlade jasne mjere, primjerice 60 dana za sve administrativne odluke', izjavio je Marušić.

Ravnatelj Galerije Meštrović Andro Krstulović Opara istaknuo je da se Hrvatska kulturološki i politički vraća tamo kamo pripada. 'Dilema je EU ili Balkan? Ja nemam tu dilemu. Recite mi još, gospođo Pusić, je li sutra izborna šutnja?' upitao je Krstulović. Vesna Pusić je odgovorila da nije. 'E to mi je žao, mislim da su ove rasprave samo dodatno zbunile hrvatske građane u njihovom prirodnom odabiru', zaključio je Krstulović.

Nakon pitanja iz publike, zanimljiva je bila rasprava o gospodarskom pojasu u Jadranskom moru. Gospodarstvenik u ribarstvu Miro Kučić je naglasio da je greška bila pregovarati s Italijom, Slovenijom i EU-om. 'Mi smo trebali pregovarati samo s EU-om. Ali greška je učinjena, sada će arbitraža zapravo riješiti tu grešku', rekao je Kučić. Vesna Pusić se složila s njim i naglasila da je i arbitraža za ljude. 'Argumenti su na našoj strani, članovi komisije su redom ljudi iz pravne struke i taj problem će biti riješen', zaključila je Pusić.

Zanimljivo viđenje o Hrvatskoj i Jadranu je iznio Miro Kučić. 'Hrvatska ulazi u EU s velikim kapitalom, Jadranskim morem. No ne zaboravimo, Mediteran je također prostor na kojem živi 450 milijuna ljudi. Hrvati čine jedan posto te velike zajednice, a uživaju sedam posto mora. Naš strateški resurs i interes će u EU zapravo biti još bolje zaštićen', zaključio je Kučić.