'IZAĐITE NA REFERENDUM'

Pročitajte što predsjednik Josipović poručuje građanima

20.01.2012 u 20:03

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović uoči referenduma o ulasku u Europsku uniju u nedjelju, obratio se građanima s porukom da izađu na referendum. Predsjednikovu poruku svim građanima prenosimo u cijelosti

Poštovane građanke, poštovani građani Republike Hrvatske,

u nedjelju je velik dan! Imamo referendum, svečanost demokracije u kojoj ćete Vi, građanke i građani, donijeti jednu od najvažnijih odluka u hrvatskoj povijesti. Odlučit ćete o tome hoće li naša domovina, naša Hrvatska, svoje snage i napore za izgradnjom pravednog, bogatog i uspješnog društva udružiti sa zemljama Europske unije ili će sama pokušati ostvariti želje građana za boljim životom.

Naša je povijest teška i kod mnogih budi sumnju u zajedništvo s drugim zemljama i narodima. Strah od novoga, nepoznatog, nepovjerenje u još nedovoljno nam izgrađene državne institucije i politiku, nepravde koje građani prečesto osjećaju, pa i težak i predug put do EU, neke od naših ljudi odvraćaju od ideje europskog zajedništva.

Ali, punu slobodu, ljudska prava, političke, gospodarske i poduzetničke slobode, radnička prava, slobodu savjesti, govora i vjere, željeni osobni standard građana, vrijednosti čije nam je ostvarenje omogućio pobjednički Domovinski rat, moguće je, u uvjetima globalizacije, ostvariti u svoj punini samo u europskim okvirima. EU nam jamči trajan mir i stabilnost.

Ulaskom u EU Hrvatska ne gubi svoju suverenost i svoje bogatstvo. Naše prirodne ljepote i resurse nitko neće oteti. Hrvatsko ime, jezik i kulturu nećemo zaboraviti, oni će više nego ikada biti važan dio europske baštine.

Hrvatskom neće vladati EU! Upravo suprotno, Hrvatska će zajedno s drugim članicama ravnopravno upravljati Europskom unijom, jednom od najsloženijih i najuspješnijih državnih zajednica u povijesti čovječanstva. Kao i druge zemlje EU, ulažemo dio svog suvereniteta da bismo imali više državnosti, više snage, više mogućnosti.

Da, ekonomska je kriza zahvatila dobar dio svijeta, pa i EU, i našu Hrvatsku. Je li kriza razlog da Europi kažemo NE? Upravo suprotno, kriza je još jedan razlog da Europi kažemo DA. Europa nije uzrok krize, uzrok su slabosti nacionalnih ekonomija, a Europa je lijek. Možete li zamisliti kako bi kriza izgledala u najugroženijim državama da im Europa nije pružila pomoć?!

Hoće li Europa riješiti sve naše probleme? Sigurno, neće. Europa je velika prilika, a o nama samima ovisi hoćemo li je i kako iskoristiti. Do sada su sve novoprimljene države, neke više, neke manje, ulaskom u EU unaprijedile svoje društvo i podigle standard građana, i nijedna nije poželjela napustiti EU. Zašto bi Hrvatska bila drukčija, manje sposobna!?

Članstvo u EU, slikovito, znači ulazak u veliku utakmicu, gospodarsku, znanstvenu, umjetničku; utakmicu koja će svojim građanima osigurati veće slobode i bolji životni standard. U toj utakmici mogu svi pobijediti. Ali, pobjeđuju samo hrabri i odlučni, oni koji su spremni graditi kult rada, koji vjeruju u svoju snagu, kreativnost svojih građana, vjeruju u svoje poduzetništvo, svoju kulturu, znanost i tradiciju, koji poštuju sebe i druge.

Vjerujem u Hrvatsku i njene građanke i građane! Nemojmo se bojati izazova! Siguran sam da imamo hrabrosti, snage i mudrosti da kroz institucije EU sebi i svojoj djeci osiguramo prosperitet kakav bez EU nikada ne bismo mogli ostvariti.

Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske,

referendum koji je pred nama svakoj građanki i svakom građaninu, svakome od nas, pruža jednaku priliku i jednaku odgovornost da svojim glasom odredi kakva će biti budućnost Hrvatske. Izaći ću na referendum i glasovati za europsku Hrvatsku. Pozivam i vas, iskoristite i vi svoje pravo glasa, iziđite na referendumu, recite DA Hrvatskoj, recite DA Europi!

Vaš predsjednik,

Ivo Josipović