Hrvatska RUSIJA GA TRAŽI ZBOG TERORIZMA

HHO traži od ministra Miljenića da Čečena izruči Austriji

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) zatražio je danas od ministra pravosuđa Orsata Miljenića da 33-godišnjega Čečena Aslana Kagermanova, uhićenog prije četiri mjeseca na graničnome prijelazu Macelju, izruči Austriji u kojoj ima azil, a ne Rusiji koja ga traži zbog terorizma

Kagermanov je posljednjih sedam godina živio u Austriji, koja mu je 2008. dala azil i odbila ga izručiti Rusiji, na temelju čije ga je međunarodne tjeralice hrvatska policija uhitila 19. rujna prošle godine, od kada je taj 33-godišnji Čečen bez državljanstva u ekstradicijskome pritvoru.

Zagrebački Županijski sud utvrdio je u studenome da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje ruskoj Republici Čečeniji zbog suđenja za više kaznenih djela. Na sudu u Groznome terete ga da je od travnja do lipnja 2004. sudjelovao u bandi čiji je cilj bio napad na građane i tijela vlasti, to jest da je bandu opskrbljivao hranom te jednom članu predao eksplozivnu napravu koja je ranila ruskog vojnika.

Kagermanov je pred austrijskim državnim i sudskim tijelima tvrdio da je u ruskom istražnom zatvoru bio podvrgnut sustavnom mučenju, što je na kraju i bio jedan od razloga za odbijanje njegova izručenja Rusiji. Pokrajinski kazneni sud u Grazu zaključio je među ostalim da se uvelike sumnja u mogućnost progona Kagermanova zbog pripadnosti određenoj etničkoj skupini i zbog njegovih političkih stajališta. Isti je sud tražio i mišljenje austrijskog ministarstva vanjskih poslova, koje je ustvrdilo da bi Kagermanov u Rusiji bio podvrgnut mučenju te da ne bi mogao očekivati pošteno suđenje.

U HHO-u izražavaju zaprepaštenost što zagrebački Županijski sud nije poštovao odluku austrijskih institucija, nego je slijepo povjerovao ruskom Interpolu i, kako navode u svojoj izjavi, 'argumentima Putinove Rusije u čije ime Čečenijom, uz ruske specijalne postrojbe, trenutačno vlada notorni Ramzan Kadirov, ruski pouzdanik u Groznom, čija je vlast u međunarodnoj zajednici prepoznata kao 'režim straha i represije'.

Aslan Kagermanov žalio se na odluku Županijskoga suda, no Vrhovni sud žalbu je sredinom prosinca odbio te je potvrdio da su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje Rusiji.

U HHO-u kažu da su zaprepašteni argumentom Vrhovnoga suda, koji u odluci navodi da će ionako u konačnici zadnje mišljenje biti ono Ministarstva pravosuđa te Ministarstva unutarnjih poslova, te u 2. i 3. stupnju povjerenstva za azil i Upravnog suda.

Iz izrečenih presuda hrvatskih sudova čini se da hrvatski suci žive izvan vremena i prostora te da doista nemaju pojma što se događa u Rusiji, a pogotovo u Čečeniji i drugim kavkaskim republikama, navodi se u izjavi HHO-a, u kojemu vjeruju da Aslan Kagermanov ne može očekivati pošteno suđenje u Rusiji te zato pozivaju ministra Miljenića da 'po kratkom postupku presiječe taj Gordijski čvor' i 33-godišnjeg Čečena izruči Austriji.

Iz HHO-a upozoravaju da u hrvatskome povijesnom pamćenju još živi sjećanje na slučajeve iz razdoblja jugoslavenske komunističke diktature, kad su vlasti tražile izručenje svakog politički aktivnog hrvatskog emigranta u svijetu kao ustaškog terorista. 'Žalosno je da je u dijelovima našeg još nereformiranog pravosuđa takvo pamćenje očito potisnuto', zaključuje se u izjavi koju potpisuje član HHO-ovog Izvršnog odbora Ivo Banac.

Inače, hrvatski odvjetnici Aslana Kagermanova podnijeli su 9. siječnja tužbu Ustavnome sudu, od kojega traže da se zaustavi izručenje Rusiji i poništenje odluke Vrhovnoga suda, iz kojega su priopćili da njihovom i odlukom Županijskoga suda nije odlučeno o dopuštanju ili nedopuštanju izručenja jer, kako kažu, takvo rješenje donosi ministar pravosuđa, a sud samo prije toga utvrđuje jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još