OPTUŽBE NA RAČUN MORH-A

'HV me trudnu otpustio jer sam Srpkinja'

14.04.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Ivani Sladoji-Kuštre (27) iz Sinja, koja je kao profesionalna vojnikinja bila zaposlena u MORH-u od veljače 2006. godine, nije produžen ugovor u Hrvatskoj vojsci, a za što je, smatra, “kriva” njezina srpska nacionalnost i pravoslavna vjera

Štoviše, otkaz joj je stigao dok je bila na porodiljnom dopustu i u osmome mjesecu trudnoće! Navodi kako su je u HV-u čak i vrijeđali, a pojedini vojnici s njom nisu htjeli ni razgovarati jer joj je otac Srbin. Navodi i da je u Kninu, dok je obavljala dežurstva u 2. motoriziranoj brigadi, dva puta spavala u automobilu jer joj nadređeni nisu osigurali nikakav smještaj, piše Slobodna Dalmacija.

Ne zna, kaže, je li to bilo namjerno, ali svakako je bilo nečovječno mladu ženu ostaviti da na zimi spava u automobilu.

Jedan od službenih razloga neprodužavanja ugovora, kako je naveo načelnik Uprave za personalne poslove MORH-a general Tomo Medved u službenoj prepisci, jesu bolovanja. Ivana kaže da je na bolovanje otišla jer je zaista bila bolesna, pa ne zna zbog čega general prosvjeduje, a poslije joj je, napominje, ginekolog preporučio da ode na bolovanje radi čuvanja trudnoće.

- Nisam znala da je u HV-u grijeh biti bolestan, trudna majka, i uz to Srpkinja - kaže Ivana i pita generale HV-a tko će joj sada vraćati kredit i hraniti njezino dijete.

- Prema meni je otvoreno iskazana netrpeljivost zbog moje vjere i nacionalnosti od pripadnika HV-a A.Đ. koji mi je rekao da mu se ne obraćam jer “on ne priča sa strancima”. Ja sam to prijavila tadašnjem zapovjedniku satnije D.K., a on je obavijestio njegova zapovjednika koji je ukorio svoga podređenog.

Nisam službeno prijavila incident jer je čovjek bio pred mirovinom, pa nisam htjela da ima problema. Narednica I.V. je u Puli tijekom obuke zapovjedila da se vojnici izjasne jesu li ili nisu Hrvati, te je zatim donijela i papir na koji su vojnici trebali napisati svoju nacionalnost. Možete li zamisliti kako sam se ja u tom trenutku osjećala?

Na sreću, taj papir je iskidao desetnik F.R., tvrdeći da je ispitivanje o nacionalnosti neprihvatljivo - kaže nam Ivana, pitajući se zar je ona bila najgori vojnik ili najcrnja ovca kad se tako gorljivo tražio bilo kakav razlog da joj se ugovor ne produži.

Napominje da je ona jedina ženska osoba u HV-u koja je na takav način potjerana.

- Svog se podrijetla ne sramim jer se nemam čega sramiti. Uvijek sam se smatrala punopravnom građankom RH jer je to zemlja u kojoj sam rođena i ja drugu zemlju niti imam, niti želim, te sam joj služila časno i s velikim ponosom. Čak sam i pismeno pohvaljena od strane više zapovjednika za iznimno zalaganje i postignute rezultate na obuci, a onda mi dođe otkaz. Koje li ironije... - navodi Ivana, te nastavlja svoju priču:

- U vrijeme kad sam bila na porodiljnom, moj me zapovjednik, natporučnik J.Š., obavijestio da mi ugovor neće biti produžen. Iz Uprave za personalne poslove MORH-a mi navode da je razlog otkaza moje otvaranje bolovanja te odbijanje zapovijedi. Zar sam odbila zapovijed ako sam bila na bolovanju? - pita se Ivana, navodeći da MORH drugim pripadnicama HV-a gleda kroz prste i oprašta ozbiljne propuste, a nju su izbacili, kaže, bez ikakvog razloga.

- Zatrudnjela sam nakon završene obuke i kad sam postala profesionalna vojnikinja, ali obuku je sa mnom polazila i pripadnica S.P. koja je na obuku došla, zamislite, trudna premda je njezin ostanak i prolazak bio upitan zbog stanja u kojem se nalazila.

Obje dobivamo službu u Kninu te se ja, nakon povratka sa selekcijske obuke, vraćam i na specijalističku obuku u trajanju od dva mjeseca. Ona nije ispoštovala više odredbi ugovora, te se na poslu pojavila tek nakon drugog ginekološkog bolovanja i drugog porodiljnog dopusta! Naravno, ona je ostala u vojsci, a ja sam izbačena iako nisam ništa skrivila - kaže Ivana, koja je u OSRH stupila 13. veljače 2006., a bez posla je ostala sredinom veljače ove godine.

General Tomo Medved, načelnik Uprave za personalne poslove u Glavnom stožeru OSRH, u jednoj je prepisci s Ivanom Kuštre napisao:

- Razvidno je da ste kroz cijelo vrijeme vašeg služenja zaista bili skloni učestalom otvaranju bolovanja. Također je razvidno, a što je i glavni razlog nesklapanja ugovora s vama, da ste u veljači 2008. godine odbili planirano usavršavanje - piše general Medved i dodaje kako je pripadnica HV-a “o tome i dodatno savjetovana od strane nadređenih”.

Gospođa Ivana Kuštre sklopila je Ugovor o radu s MORH-om na tri godine, koji je istekao 13. veljače ove godine.

Tijekom 2008. odbila je planirano usavršavanje za rad na ustrojbenom mjestu iz osobnih razloga te budući da nije bila obučena za isto, a zbog preustroja OSRH, nije bilo mogućnosti premještaja ili dodatnog obučavanja, MORH nije u mogućnosti gospođi Kuštre produžiti Ugovor o radu. Smatramo potpuno neistinitim i zlonamjernim navode spomenute gospođe o “diskriminaciji” - ističe Goran Grošinić iz MORH-a.