ŠUNDOV IZGRDIO NOVINARA

Panika u Kerumovoj upravi; žele surađivati s DORH-om

20.01.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo temeljito češlja splitsku gradsku upravu i sporno poništenje natječaja za prodaju dvije tisuće četvornih metara zemljišta u vlasništvu Grada Splita, pa je u Banovini zavladala primjetna nervoza. Gotovo pa panika. Pred novinarima se pojavio Kerumov zamjenik Jure Šundov i sasuo paljbu po novinaru Slobodne Dalmacije Sandiju Viduliću

Do kraja moga mandata završena je moja usmena i pisana konverzacija s gospodinom Vidulićem. Učinio mi je golemu štetu, na njegova pitanja ni pročelnici u gradskoj upravi više neće odgovarati! Ma da me u bunovnom stanju bace s vrha Koteksovog nebodera, s njime više ne komuniciram!', bjesnio je Šundov na novinara.

Logično: Vidulić je najprije otkrio da je natječaj poništen mimo Gradskog vijeća, a potom i da je spornu odluku na kojoj stoji potpis Željka Keruma ustvari potpisao sam Šundov. Koristio je faksimil gradonačelnikovog potpisa, kako je sam priznao, no zasmetalo ga je da je na naslovnici Slobodne Dalmacije objavljena izjava 'Ja sam se potpisao kao Kerum'

Onaj tko radi, taj i griješi. Dogodila se proceduralna pogreška koju smo uočili i koju ćemo ispraviti, to možemo nazvati previdom u obavljanju svakodnevnog posla', kazao je Šundov. Svejedno, umjesto zahvale mediju koji je otkrio i upozorio ga na 'previd', Šundov s njime prekida svaku komunikaciju.

'Radi se o nastojanju dogradonačelnika da zaustavi svako istraživanje na tu temu: Ne samo da prekida komunikaciju, nego je naredio i pročelnicima i službenicima da ne odgovaraju na pitanja. To je uvođenje cenzure na pisanje o bilo čemu što bi moglo biti škakljivo u gradskoj upravi', kazao nam je Vidulić.

Na konferenciju za novinare dogradonačelnik je dovukao osam članova Komisije za zakup i prodaju gradskih nekretnina, no nijednome nije dozvolio ni progovoriti ni odgovarati na novinarska pitanja. 'Tako smo se dogovorili', objasnio je Šundov ulogu statista, kojima je također bilo prilično neugodno.

'Da, Državno odvjetništvo kontaktiralo je s nama i s njime imamo odličnu suradnju, naša vrata uvijek su im otvorena. Ja osobno nisam pozvan na razgovor, no drage volje ću otići ukoliko to bude potrebno. Kod nas svake godine dolazi revizija i podnosi uobičajene izvještaje', govorio je Šundov i namjerno zaobilazio bit problema. Na ponovno pitanje je li umjesto Keruma potpisao sporni dokument, odgovorio je vrlo neodređenom rečenicom: 'Sve što je napravljeno napravljeno je u uobičajenoj praksi.'

Slučaj prodaje gradskog zemljišta na križanju Dubrovačke i Ulice Domovinskog rata, gdje je predviđena gradnja nebodera od dvadesetak katova, polako se pretvara u jednu od većih afera Kerumovog mandata: najprije je gradonačelnik poništio urbanističko-arhitektonski natječaj star pet godina i svojoj poslovnoj partnerici Marini Wallner dozvolio raspisivanje novoga. Ona je, dakako, lokaciju nebodera premjestila na svoje zemljište i trebala je još samo otkupiti gradsko zemljište da bi zaokružila parcelu i započela gradnju.

No vlasnici zemljišta na kojemu je neboder po prvom planu trebao biti smješten, Tonči Muše i Vicenco Blagaić, poslali su povoljniju ponudu: Gradu Splitu ponudili su u kompenzaciju zemljište vrijedno dva milijuna eura, dok je Wallner također kompenzacijom ponudila 1,2 milijuna eura. Odlučeno je poništiti natječaj jer navodno nijedna ponuda nije zadovoljila uvjete pa se tu odluku još pokušalo sakriti od Gradskog vijeća.

Formalno, natječaj koji traje preko godinu dana u ovom trenutku još uvijek nije poništen pa nema sumnje da će o njemu biti riječi i na idućoj sjednici splitskog parlamenta. Nabrusili su se čak i inertni SDP-ovci, koji su i prije reakcije Državnog odvjetništva najavili podnošenje kaznene prijave.