BAHATOST JAVNE TRVTKE

Sindikalcima HŽ Infrastrukture plaće od 13.500 kn!

20.01.2012 u 12:21

Bionic
Reading

HŽ Infrastruktura, državna tvrtka iz sastava HŽ Holdinga, godišnje za plaće svojih sindikalaca izdvoji čak 15 milijuna kuna. Od toga 10 milijuna kuna godišnje odlazi za profesionalne sindikalce, a njih ukupno 43 ni minutu ne rade za HŽ Infrastrukturu. Prema podacima do kojih je došao Večernji list, u HŽ Infrastrukturi ima 19 takvih profesionalnih sindikalnih dužnosnika čija je prosječna bruto plaća 22.406 kuna, a to je neto oko 13.500 kuna!

Profesionalni koordinatori zaštite na radu i profesionalni sindikalni povjerenici u radničkom vijeću HŽ Infrastrukture, a njih je ukupno 24, imaju pak prosječnu plaću 19.071 kunu bruto mjesečno, odnosno oko 11.000 kuna neto! Ni oni ne rade ni minutu svog radnog vremena za HŽ Infrastrukturu, piše Večernji list

No osim toga, ta tvrtka plaća dodatne sate rada za povjerenike radnika za zaštitu na radu, njih 23, čija je prosječna plaća 16.000 kuna bruto, te dodatno izdvaja novac za plaće sindikalnih povjerenika i predsjednika sindikalne podružnice, njih 66, a koji imaju prosječnu plaću od čak 15.702 kune bruto!

HŽ Infrastruktura ima 6814 zaposlenih, a na njihove plaće lani je potrošeno 887 milijuna kuna. A novac za te plaće dolazi iz državnog proračuna. Naime, država financira održavanje pruga u Hrvatskoj, što je u nadležnosti HŽ Infrastrukture, a lani je za to dala 1,05 milijardi kuna. Od toga je, dakle, 887 milijuna kuna otišlo samo za plaće zaposlenih. U održavanje pruga, koje su u jako lošem stanju jer su zbog dotrajalosti na nekima od njih brzine pale ispod 60 kilometara na sat, otišlo je tek nešto više od 170 milijuna kuna!

Kad se pak pogleda kvalifikacijska struktura profesionalnih sindikalaca u HŽ Infrastrukturi, koji primaju prosječno između 11.000 i 13.500 kuna neto mjesečno, samo njih pet ima visoku stručnu spremu, pet ih ima višu, visokokvalificiranih je dvoje, dok je njih 27 sa srednjom stručnom spremom. Kvalificiranih radnika je troje, a s nižom stručnom spremom jedan je profesionalni sindikalac s plaćom između 11 i 13,5 tisuća kuna. Za usporedbu, prosječna plaća liječnika specijalista je oko 8500 kuna neto!

No osim na sindikalne plaće, HŽ Infrastruktura se kolektivnim ugovorom obvezala, primjerice, financirati i sindikalne aktivnosti, poput Sindikalnih igara. Za to svake godine iz proračuna te državne tvrtke, koja se financira uglavnom iz državnog proračuna, odlazi 1,2 milijuna kuna.

Uprava HŽ Infrastrukture planira u sklopu restrukturiranja smanjiti broj zaposlenih u tvrtki za 1096 u sljedeće tri godine, i to na prometnim poslovima na kojima je trenutačno zaposleno oko 3500 ljudi.

No sindikati se oštro tome opiru, ponajprije Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat željezničara Hrvatske.